1

VAŽAN JUBILEJ: Deset godina od kako KIA Motors proizvodi u Evropi

Foto: KIA Motors

Foto: KIA Motors

Od svog dolaska u Slovačku 2006. godine, KIA je do danas uložila više od 1,7 milijardi evra i direktno stvorila više od 20.000 radnih mjesta u fabrici i kod 40 najvećih dobavljača. Sama fabrika, koja radi svaki dan u sedmici, u tri smene, zapošljava oko 3.800 ljudi. KIA trenutno tamo proizvodi tri modela – cee’d (više varijanti karoserije), sportski terenac Sportage i monovolumen Venga, koje izvozi u 95 zemalja širom sveta.

Foto: KIA Motors

Foto: KIA Motors

U tih 10 godina, najtraženiji model je bio cee’d, koji je predstavljao 45% svih do sada proizvedenih vozila, a sledi mu evropski bestseler – KIA Sportage. Kod kupaca su najomiljenije boje crna, bela i srebrna. Svaki dan, dva voza i 90 prevoznika šalju 1.400 vozila u 95 zemalja. Od 2006. godine, KIA je najviše vozila poslala u Rusiju (18%), Veliku Britaniju (12%), Nemačku (9%), Španiju (6%) i Italiju (6%).

Foto: KIA Motors

Foto: KIA Motors

U Žilini su proizveli i specijalno prerađena vozila za slovačku i poljsku policiju, češku poštu, slovačku podružnicu međunarodne rent-a-car kompanije, a i za najvećeg poljskog farmaceutskog proizvođača i poljskog mobilnog operatera.

Foto: KIA Motors

Foto: KIA Motors

U pogonu u Žilini su svoje mesto našla i dva pogona za proizvodnju motora. Njihov 1,6-litarski CRDi dizelski motor je najtraženiji motor i predstavlja 20% ukupne proizvodnje, iako većinu od 3,8 miliona motora predstavljaju benzinski motori (53%). Skoro polovina motora bila je namenjena Hyundaijevoj fabrici u češkom gradu Nošovice.

Izvor: PR KIA Motors Srbija

chats-viber-ts

Tagovi: evropa, fabrika, kia motors, proizvodnja, slovačka, svet
Popularni komentari
  • s
    ss

    nova generacija 1.6 dizela kod svih proizvodjaca je idealni balans potrosnja -snaga-odrzavanje…