9

ZVANIČNO PREDSTAVLJANJE: Opel Insignia Grand Sport

Foto: Opel

Foto: Opel

Nakon više meseci najavljivanja i „tizer“ fotografija prototipova tokom testiranja,Opel je i zvanično predstavio novu generaciju modela Insignia, koja sada nosi naziv Insignia Grand Sport. Iako Opel ovaj model, odnosno verziju vodi kao limuzinu, u pitanju je hatchback, ili bolje reći liftback tip karoserije, sa petoro vrata.

Foto: Opel

Foto: Opel

Nova, druga generacija Insignije, čiji je dizajn inspirisan konceptom Monza iz 2013. godine, bazirana je na potpuno novoj, modularnog platformi General Motorsa koja nosi naziv Epsilon 2, a prema informacijama, omogućava uštedu u masi i do 175 kilograma u odnosu na još uvek aktuelni model.

Foto: Opel

Foto: Opel

Međuosovinsko rastojanje je značajno povećano, čak za 92 milimetra i sada iznosi 2829 mm, što će svakako najbolje osetiti putnici u kabini, budući da je prostor na zadnjoj klupi primetno izdašniji. U odnosu na prethodnika, povećana je u ukupna dužina za 55 mm, na 4897 milimetara, što Insigniju Grand Sport delimično približava automobilima višeg segmenta.

Foto: Opel

Foto: Opel

U enterijeru je naglasak dat na povećanju kvaliteta materijala i nivoa završne obrade, kako bi se Opelova limuzina približila premijum „igračima“, a inače bogata serijska oprema sada je još izdašnija, uključujući multimedijalni sistem, bežično punjenje za „pametne“ telefone, Wi-Fi hotspot za do sedam uređaja i povezivanje putem Apple CarPlay ili Android Auto aplikacije.

Foto: Opel

Foto: Opel

Što se tiče motorizacije, uz novi model stiže i potpuno novi 1,5-litarski turbo benzinac od 165 konjskih snaga, „uparen“ sa šestostepenom manuelnom transmisijom. U principu, reč je o evoluciji dobro poznatog 1,4-litarskog agregata, koji se ugrađuje u novu Astru.

Foto: Opel

Foto: Opel

Uz njega, tu su i popularni 1,6-litarski i 2,0-litarski turbodizeli CDTi, a „perjanica“ u trenutnoj ponudi jeste 2,0-litarski turbo benzinac od 250 konjskih snaga, koji se isporučuje sa novom osmostepenom automatskom transmisijom, kao i pogonom na sva četiri točka.

Foto: Opel

Foto: Opel

Zvaničan debi Insignia Grand Sport imaće na Salonu automobila u Ženevi, tokom marta naredne godine, a početak prodaje najavljen je za jun 2017. Iako cene zvanično još nisu saopštene, Opel tvrdi da se neće razlikovati od aktuelnog modela…

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: cdti, ecotec, grand sport, insignia, intellilux led, limuzina, noviteti, opel
Popularni komentari
 • V
  Vlada

  Lep

 • O
  Ognjen Maletic

  Izgleda fenomenalno ali je izgubila svoj identitet kao sto ga je imala Insignia 1. Ovde vidim pozajmljenih stilskih resenja na sve strane, od mazde,forda,508 itd

 • A
  Aca

  Ne sumnjam da ce biti odlicna kao i prethodni, jos uvek aktuelni model