0

REMEK DELO IZ MODENE: Pagani kompleks u novom ruhu

Foto: Pagani

Foto: Pagani

Horacio Pagani, „otac“ čuvenog modela Zonda i novog Huayra, otvorio je ovih dana novu fabriku za proizvodnju supersportskih automobila u okviru koje se nalazi i salon u kome su smešteni svi  dosadašnji modeli koje je Horacio dizajnirao. Od prvih, pre mnogo godina, dok je još bio tinejdžer u svojoj domovini Argentini, do najnovije Huayre. Pogoni na površini od 5.800 „kvadrata“, nalaze se u Modeni, a locirani su u kvartu San Cesario Sul Panaro i, što je veliki kuriozitet, biće otvoreni za posetioce u određenim intervalima.

Foto: Pagani

Foto: Pagani

Projekat je realizovan u Paganijevom dizajnerskom studiju, a autori su Horacijevi sinovi Leonardo i Kristofer. Inspiraciju za dizajn novih pogona i muzeja dobili su dok su biti gosti jednog od stalnih Paganijevih „mušterija“, u njegovom zamku Chateau de la Grenerie u Francuskoj, čiji je jedan od tvoraca bio slavni arhitekta Gustave Eiffel, konstruktor čuvene Ajfelove kule. Shodno tome, i deo novog Pagani pogona je jasno obeležen u znaku čelične konstrukcije čuvene pariske kule.

Foto: Pagani

Foto: Pagani

Ali, to je samo jedan segment i jedan stil novog objekta koji „vrvi“ od različitosti formi i upotrebljenih materijala, a opet se savršeno uklapa i nadovezuje na italijanski stil i prepoznatljive trgove u oblasti Modene. Fasadom dominira staklo, a određeni delovi u unutrašnjosti obogaćeni su antičkom ciglom, mermerom iz Karare, kao i čeličnim proflima prekrivenim hromom, masivno korišćenim na isticanju „Ajfelovske“ simetrije.

Foto: Pagani

Foto: Pagani

Vodeći princip Horacija i njegovih sinova u izgradnji bio je u mogućnosti kombinacije raznih stilova, kao i harmonije tehnologije sa estetikom, umetnosti sa naukom. Posebno je impresivan gornji sprat građevine gde je locirano karbonsko“ odeljenje za čiji dizajn su braća Pagani našli inspiraciju u ogibljenju Paganijevog modela Zonda.

Koliko je Horacio Pagani ponosan na svoje i ostvarenje svojih sinova, govori i podatak da ih neće skrivati od očiju javnosti. Velelepni objekti biće otvoreni za posetioce, kako muzej, tako i proizvodni pogoni. Priliku da prikaže svetu i svoj workshop i muzej, Pagani je nazvao Factory tours, a poznat je i cenovnik – poseta muzeju staje 15 evra, a fabričkim pogonima 30 evra, uz obaveznu rezervaciju na e-mail: paganitour@modenatur.it Vreme poseta je od 10 do 12.30 h pre podne i od 14.30 do 17 h popodne.

Uroš Dedić/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: fabrika, horacio pagani, huayra, modena, salon, svet, zonda