1

EKSKLUZIVNO Gymkhana GRiD Marathon 2016: Dani kada je gorelo Maratonsko polje!

Foto: Monster Energy

Foto: Monster Energy

Grčka, Maratonsko polje… Mesto udajeno od Atine četrdesetak kilometara, na kojem se 490. godine pre nove ere, odigrala čuvena bitka u kojoj su Grci pobedili Persijance. Vest o velikoj pobedi, po legendi, preneo je grčki vojnik Filipides koji je istrčao nešto više od 42 kilometra, rekao “pobedili smo” i potom izdahnuo. Istinita ili ne, ova priča utemeljila je jednu sportsku disciplinu – maraton!

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Danas, mnogo vekova kasnije, tačnije krajem oktobra, Maratonsko polje bilo je poprište jedne sasvim drugačije bitke i jednog, drugačijeg, sporta… Evropskog finala takmičenja Gymkhana GRiD! Ovakav događaj nije mogao da protekne bez našeg prisustva, tako da smo zahvaljujući kompaniji Monster Energy imali ekskluzivnu priliku da finale pratimo direktno sa lica mesta!

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

No, najpre da razjasnimo šta je to Gymkhana?! To je disciplina automobilskog sporta koju je osmislio Amerikanac Ken Block, širom sveta poznat po svojim fascinantnim video zapisima u kojima velikom brzinom, ali i umešnošću, driftuje i provlači se između različitih prepreka. A samo takmičenje Gymkhana GRiD je mešavina nadmetanja u brzini tj. borbi sa vremenom, kroz drift, ali proveru preciznost i tačnosti u izvođenju određenih figura, slaloma i okreta, a sve to na poligonu dimenzija 150 puta 100 metara.

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Vozač se ne bori samo sa vremenom, već i sa protivnikom i to u dve vožnje, budući da je poligon simetrično podeljen na dva polja, tako da se postoje dve staze u “ogledalu”. Na kraju, pobednik je onaj, koji u zbiru vremena obe vožnje bude brži, ali i ima manje grešaka, tj. kaznenih sekundi, jer se za svaki kontakt sa preprekom dobija po dve sekunde na ukupno vreme. Svi takmičari su podeljeni u dve kategorije, tako da su u prvoj vozila sa pogonom na zadnje točkove (RWD), a u drugoj ona sa pogonom na sva četiri (AWD).

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Kao i svaki ozbiljan događaj u svetu auto-moto sporta, i Gymkhana GRiD finale počinje u četvrtak, kada su predstavnici medija imali priliku da se upoznaju sa vozačima, obave intervjue sa njima, ali i upoznaju stazu. Nama je pripala čast da to obavimo sa onim najzvučnijim imenom, kao što je Ken Block, koji nam je u svom automobilu Ford Fiesta ST RX43 na najbolji mogući način dočarao atmosferu ovog takmičenja! Silovita ubrzanja i kočenja, proklizavanja, okretanja i česte promene pravca, miris spaljenje gume i mnogo, mnogo dima!

Foto: Monster Energy

Foto: Monster Energy

Uz Blocka, bio je tu i Petter Sloberg, legenda WRC takmičenja, tj. šampion iz 2003. koji protekle tri sezone nastupa u novoj disciplini FIA Rallycross. Norvežanin je već osvojio dve šampionske titule, 2014. i 2015. pa je u Grčku došao sa jasnom namerom da u svom debitantskom nastupu u takmičenju Gymkhana GRiD trijumfuje. Ipak, put do samog finala nije lak, jer se na treninzima u petak i subotu, konkurencija pokazala kao veoma opasna.

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Tu su bili prošlogidišnji šampion Britanac Luke Woodham i njegovi sunarodnici Liam Doran, te Steve Biagioni, Letonaci Reiniss Nitiss i Maris Neiksans, pa Norvežanin Andreas Bakkerud, pa Irac Buttsy Butler, Rus Dmitrij Sribnyj i drugi, veoma dobri vozači iz Skandinavije, ali i sa Balkana. Učešče je uzeo i čuveni britanski kaskader Terry Grant, koji je u pauzama između treninga publiku uveseljavao svojim programom, između ostalog i vožnjom Range Rovera na dva točka!

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

U velikom finalu potvrđeno je da brzina igra značajnu ulogu, ali je preciznost presudna, a upravo konačni rezultati govore tome u prilog. U katgoriji vozila RWD, u finalom nadmetanju, aktuelni šampion Luke Woodham je u svom automobilu Nissan 200SX uspeo da nadmaši sunarodnika Adama Eldera (Nissan 200SX), dok je u borbi za treće mesto, Danny Cross (Nissan 200SX), takođe britanski vozač, bio brži od Hrvata Marka Palijana (BMW E30), koji je verovatno i najprijatnije iznenađenje ovog takmičenja.

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Finalna trka u kategoriji AWD vozila, pomalo očekivano, donela je okršaj dve velike zvezde RX takmičenja, ali i trijumf Pettera Solberg. On je u svom automobilu RSRX Citroen Xsara u obe vožnje bio veoma precizan, ali i brži od Liama Dorana (Citroen DS3 LD Motorspors), dok je u borbi za treće mesto uspešniji bio Reinis Nitiss (Mitsubishi Lancer Evo), budući da je jedan o glavnih favorita, Ken Block (Ford Fiesta ST RX43) bio previše nervozan i u nekoliko navrata imao kontakt sa preprekama tokom finalnog dana.

Foto: Monster Energy

Foto: Monster Energy

Tako je uz mnogo dima od spaljenih guma završeno ovogodišnje spektakularno finalno takmičenje Gymkhana GRiD u Grčkoj. Vest o pobednku sa Maratonskog polja pronela se mnogo brže nego što je to bilo slučaj pre mnogo, mnogo godina, ali je nastala nova legenda!

eksluzivno sa Martonskog polja,
Zoran Živkov/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: drift, finale, grčka, grid, gymkhana, ken block, marathon, ostalo, petter solberg
Popularni komentari
  • N
    Nemke

    E moj Ken Bloku! Koja si ti prevara..