4

KVANTITATIVNI SKOK: Novi MINI Countryman

Foto: MINI

Foto: MINI

Tradicionalisti možda nisu bili previše srećni kada je 2010. godine predstavljen Countryman, prvi MINI sa petora vrata i pet sedišta. Nepunih šest godina kasnije, podaci o prodatih 540.000 primeraka svedoče da je britanski premijum proizvođač povukao pravi potez.

Foto: MINI

Foto: MINI

A sada je na potezu novi model… Countryman druge generacije, najavljen je kao najveći i najuniverzalniji automobil u 57-godišnjoj istoriji MINI-ja. Od prethodnika je duži za čak 20 centimetara, čime nagoveštava prelazak u višu klasu. Na veliki kvantitativni pomak sugeriše i prtljažnik od 450 litara, dok zadnja sedišta mogu da klize po dužini 13 cm, ostavljajući tako putnicima više mesta za kolena, na uštrb prtljažnika i suprotno. Inače, novost kod prtljažnika predstavlja opcija električnog otvaranja.

Foto: MINI

Foto: MINI

Enterijer krasi prepoznatljiva MINI arhitektura, uz naglašenu maštovitost dizajnera, ali i ponudu boja i materijala. Najveću novost predstavlja novi centralni displej sa Touch Screen tehnologijom.

Foto: MINI

Foto: MINI

Pogonski agregati dolaze sa BMW-ovih “polica”. Za MINI Cooper Countryman rezervisan je 1.5 turbo benzinac sa tri cilindra i 136 KS, Cooper S će pokretati dvolitraš od 192 KS, dok su od dizela pripremljene dvolitarske jedinice od 150 KS (Cooper D Countryman) i 190 KS (Cooper SD Countryman).

Foto: MINI

Foto: MINI

Alternativu standardnom šestostepenom ručnom menjaču predstavlja šestostepeni Steptronic kod verzije MINI Cooper Countryman, odnosno osmostepeni Steptronic kod modela Cooper S Countryman. Ovaj drugi standardno dolazi kod snažnije dizel varijante Cooper SD Countryman.

Foto: MINI

Foto: MINI

Prenos je na prednje ili na sva četiri točka, a ALL4 sistem integralnog pogona biće dostupan kod svih verzija, naravno, uz doplatu. Osim poboljšanih performansi (Cooper S je postao brži, i od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,2 sekunde), novi model je ujedno i ekonomičniji od prethodnog, pa tako u proseku troši i do 1,4 litar manje na 100 km.

Foto: MINI

Foto: MINI

Osim pomenutih, na scenu izlazi i hibridna verzija MINI Cooper S E Countryman Hybrid. Ovaj model kombinuje 1.5 motor od 136 KS i elektromotor od 88 KS, tako da njegova generisana snaga iznosi 224 KS uz maksimalni obrtni moment od 385 Nm. Hibridni Countryman u proseku troši tek 2,1 litar, uz emisiju CO2 od 49 grama po kilometru.

Foto: MINI

Foto: MINI

Zvanična svetska premijera novog MINI Countryman zakazana je za Salon automobila u Los Anđelesu koji se održava od 18. do 27 novembra, a sa prodajom će krenuti od februara 2017. godine.

Uroš Dedić/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: all4, bmw, cooper, countryman, mini
Popularni komentari
 • B
  BOLE

  STA URADISE OD AUTA

 • c
  caki

  au al je ruzannnnn kukuu

 • S
  SRLE

  Dobar…