0

U ČAST JUBILEJA: Lotus Exige 350 Special Edition

Foto: Lotus

Foto: Lotus

Jedan od najpoželjnijih Lotusovih sportskih automobila, model Exige, nedavno je dobio i svoje „specijalno izdanje“ u vidu 350 Special Edition verzije, koja je lakša u odnosu na Exige Sport 350, a u odnosu na svog „rođaka“, neke od opcija u enterijeru dolaze kao standard.

Foto: Lotus

Foto: Lotus

Automobil pokreće već poznati 3,5-litarski V6 motor, koji uz pomoć mehaničkog kompresora oslobađa 345 konjskih snaga, ali zahvaljujući smanjenju mase vozila, „sprint“ do 100 km/h sada traje svega 3,9 sekundi, a maksimalna brzina 274 km/h.

Foto: Lotus

Foto: Lotus

Kada smo već kod mase, treba reći da je Lotus masu 350 Special Edition smanjio za oko 26 kg u odnosu na 350 Sport (77 kg u poređenju sa Exige S), i to primenom kovanih alu-felni (5 kg uštede), litijum-jonskog akumulatora (10 kilograma), karbonskih sedišta (6 kg) i novih, dvodelnih ventiliranih diskova (5 kg).

Foto: Lotus

Foto: Lotus

Specijalna edicija bića napravljena u svega 50 primeraka, u slavu pet decenija marke Lotus, a kupci će moći da biraju između četiri boje: Essex plave, Old English bele, tamno sive metalik ili Motorsport crne.

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: 350, exige, lotus, special edition, sport