1

VELIKE AMBICIJE: U Evropu stigla Honda Civic desete generacije

Foto: Honda

Foto: Honda

Već decenijama unazad, Civic čini okosnicu Hondine prodaje u Evropi, pa i više od toga – ovaj model predstavlja svojevrstan sinonim za čitav japanski brend. Zbog toga i ne čudi što je Hondino odeljenje za istraživanje i razvoj imalo pune ruke posla pri konstruisanju kako bi najnovija, deseta generacija, pogodila ukus, pre svega evropskih kupaca.

Foto: Honda

Foto: Honda

Novitet je duži, širi i niži od svih svojih prethodnika. Dobio je kraće prepuste, oštrije aerodinamične linije i naglašenije lukove oko točkova, što rezultuje dodatnom dozom agresivnosti, u skladu sa sportskim karakterom Civica.

Foto: Honda

Foto: Honda

Potpuno nova platforma, izrađena je od lakih materijala, karoserija je takođe olakšana, a čitav koncept bio je da se izgubi na masi, a dobije na čvrstini, te da se težište automobila što više spusti. Oslanjanje je takođe novo – napred MacPherson, pozadi multilink. Od motora, tu su potpuno novi turbo VTEC agregati. Osnovni 1.0 ima tri cilindra i raspolaže sa 129 KS uz 200 Nm obrtnog momenta, dok snažniji 1.5 generiše 182 KS uz 240 Nm obrtnog momenta.

Foto: Honda

Foto: Honda

Unutrašnjost je dobila kvalitetnije materijale i nudi znatno više prostora u odnosu na prethodnika. Sedišta su niže postavljena, a zahvaljujući povećanoj širini karoserije i međuosovinskom razmaku, putnici će imati na raspolaganju više prostora za ramena i noge, kako napred, tako i pozadi. Proizvođač ističe podatak da je prtljažnik sa 478 litara zapremine, najveći u klasi.

Foto: Honda

Foto: Honda

Instrument tabla je rešena u prepoznatljivom Hondinom “High Tech” stilu – ispred vozača je veliki 7-inčni ekran, nazvan Driver Information Interface (DII), dok Honda Connect 2 multimedijalni sistem upošljava još jedan displej iste veličine, na vrhu centralne konzole.

Novi Civic će se proizvoditi u Hondinoj fabrici u Swindonu, u Velikoj Britaniji, gde je japanski proizvođač investirao više od 200 miliona funti u novu proizvodnu liniju za model koji će se, osim u Evropi, prodavati širom sveta.

Uroš Dedić/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: civic, evropa, honda, turbo, vtec
Popularni komentari
  • S
    SRBIN

    Jedna je HONDA