1

STOPAMA BOXSTERA: Porsche predstavio novi 718 Cayman

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Porsche nastavlja sa osvežavanjem postojeće ponude modela, uz određene izmene u njihovim nazivima, te je tako u Pekingu, i Cayman, baš kao i nedavno njegov „rođak“ Boxster, dobio brojčanu oznaku 718.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Restilizacija kompaktnog Porscheovog kupea podrazumeva diskretna vizuelna unapređenja, u vidu redizajniranih odbojnika i većih usisnika vazduha, kao i redizajniranih svetlosnih grupa.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Uz „kozmetičke“ izmene, tu je i novina na tehničkom polju, budući da je i Cayman dobio novi 2,0-litarski turbo benzinski četvorocilindarski motor od 300 konjskih snaga, umesto dosadašnje atmosferske 2,7-litarske šestocilindarske bokser jedinice.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Snažniju verziju koja nosi oznaku Cayman S, pokreće 2,5-litarski benzinac sa promenljivom geometrijom turbine, koji raspolaže sa gotovo 350 konjskih snaga i zamenjuje dosadašnji 3,4-litarski atmosferski bokser.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Pozadi, „obični“ Cayman se može pohvaliti novim izduvnikom, trapezoidnog oblika, koji je centralno pozicioniran, dok se snažniji Cayman S odlikuje klasičnim, dvostrukim kružnim izduvnim cevima. Oba modela standardno dolaze sa 6-stepenom manuelnom transmisijom, a opciono se može dobiti i 7-stepeni PDK menjač.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Uz navedene izmene, 718 Cayman je dobio i nešto tvrđe oslanjanje, poprečne stabilizatore većeg prečnika, šire pneumatike, kao i nešto direktnije upravljanje, sve u cilju poboljšanja vozne dinamike i većeg uživanja u agresivnojoj vožnji.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Model 718 Cayman, opremljen PDK menjačem i Sport Chrono paketom, do 100 km/h stiže za svega 4,7 sekundi, dok Cayman S to vreme smanjuje za dodatnih 0,5 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 274 km/h kod 718 Cayman, odnosno 285 km/h za 718 Cayman S.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Porsche je objavio i cenu za novi model, koja startuje od 51.623 evra za 718 Cayman (u Nemačkoj), odnosno od 64.118 evra za snažniji 718 Cayman S.

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: 718 cayman, boxster, pdk, porsche, turbo
Popularni komentari
  • S
    SRLE

    Svaka Vam cast-moj auto:-):-):-)