1

AUDI QUATTRO KOPAONIK 2016: Tragovi u snegu

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Neko će se možda i setiti davne 1986. godine, kada je Audi prvi prikazao spektakularnu reklamu i neverovatnu demonstraciju quattro pogona, gde se model 100 penje uz skijašku skakaonicu! Danas, tri decenije kasnije, složićemo se da je reč “quattro” postala poznata prvo širom Evrope, a ubrzo i u celom svetu, kada je Audi u Svetskom reli šampionatu, na najbolji način pokazao mogućnosti 4×4 pogona!

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

No, dosta istorije – vratimo se u sadašnjost! Krajem januara 2016. godine, na Kopaoniku, kompanija Porsche SCG je, uz asistenciju TopSpeed magazina, organizovala interesantan događaj pod nazivom “Audi quattro avantura”, namenjen kupcima Audi modela, koji su u realnim uslovima imali priliku da se uvere u prednosti čuvenog pogona na sva četiri točka.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Sve je počelo večernjim okupljanjem u “Grand & Spa” hotelu MK Mountain Resorta, u našem poznatom skijaškom centru. U opuštenoj atmosferi i kroz prijatan razgovor, učesnici “Audi quattro avanture” su upoznati sa programom dešavanja. A on je, već od samog starta, bio veoma dinamičan, jer večera nije bila u hotelu, već u planinarskom domu “Rtanj”, do kojeg se moglo stići ili motornim sankama ili “tabačima” snega koje su obezbedila “Skijališta Srbije”. Nakon noćne vožnje po planini i skijaškim stazama, na temperaturama daleko ispod – 10 oC, svima je prijalo druženje pored ognjišta, baš kao i specijaliteti naše nacionalne kuhinje! Međutim, to je bio tek početak avanture!

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Narednog jutra trebalo je “razbuditi”, ne toliko učesnike, koji su već nestrpljivo čekali da podeljeni u dve grupe, započnu sa predviđenim aktivnostima, već snegom i ledom okovanu “Q ergelu”, koja je “prespavala na debelom minusu”! Ipak, tu nije bilo nikakvih problema, a s obzirom na ranije pripremljenu rutu, odlučeno je da u vožnju po Kopaoniku idu samo vozila iz Audi game sa oznakama Q3, Q5 i Q7.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Visina snega i konfiguracija terena, ali i zdrav razum, tako su nalagali. Jer, nakon lagane vožnje preko Jarma do skretanja za Krivu reku, prva grupa se suočila sa ozbiljnim izazovom vožnje po dubokom snegu i strmim, uzanim, putevima. Ni kada je beli pokrivač postao nešto tanji, prilike za opuštanje nije bilo. Na pojedinim mestima trebalo je izbeći zamke u vidu krupnog kamenja, ali i leda! Srećom, quattro pogon je bio tu, tako da su sva vozila ostala na putu.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Po napuštanju Krive reke nastavili smo kroz ništa manje živopisne zimske pejzaže u pravcu Milentije i ostalih sela ispod Kopaonika, a potom dolinom Rasine, pored srednjevekovovne tvrđave Koznik, dalje ka mestima Grčak i Ploča. Na nižim nadmorskim visinama bilo je i manje snega na putu, ali na prevojima, čuveni pogon na sva četiri točka kuće iz Ingolštada je ponovo mogao da dođe do izražaja. Pogotovo kada je usledio dugi uspon od Jošaničke banje ka Ski centru Kopaonik, gde je kolovoz ponovo bilo potpuno prekriven snegom i ledom.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

I tako, sve do restorana na Jarmu, gde je nakon vožnje duže od dva časa i pređenih 95 kilometara, usledilo zasluženo okrepljenje, ali i zamena grupa. Naime, tu je deo učesnika, odnosno oni koji su do tada imali priliku da uživaju u zimskim sportovima, došli na red da se pokaže u vožnji. Za njih je počeo njihov deo “Audi quattro avanture”, dok je ostatak učesnika mogao da uživa u skijama ili snoubordu. Međutim, ni drugi, popodnevni krug nije bio ništa manje zanimljiv i izazovan, iako je pravo iznenađenje sa sve učesnike tek sledilo.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Baš kada su svi očekivali odmor uoči večere, pokazalo se da crveni Audi TT nije slučajno dovežen na Kopaonik. Na specijalno pripremljenoj stazi, uz stručne savete Andreja Kulundžića, usledilo je pravo takmičenje u fantastičnom zimskom ambijentu. Sumrak, baklje, logorska vatra, pečene kobasice i topli napici, tek da se nekako “poništi” onih – 19 oC i jedostavan cilj – u što kraćem vremenu, uz pomoć quattro pogona, zaobići sve prepreke od čunjeva i snega, okrenuti se i zaustaviti pravovremeno, doneli su mnogo dobre zabave! A, to nije bilo lako, kao što bi neko pomislio te je zato za najuspešnije, kompanija Porsche SCG pripremila posebne nagrade!

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Tek nakon ovog novog adrenalinskog izazova, svi učesnici su dobili priliku da se malo opuste i uživaju u komforu hotela, pa potom i još jednoj večeri sa nacionalnim specijalitetima i zasluženom odmoru. I naravno, mogli su da sumiraju utiske o “Audi quattro avanturi”, koje će se, verovatno, dugo i rado sećati!

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Zoran Živkov/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: 4x4, audi, avantura, kopaonik, quattro, reportaža, sneg
Popularni komentari
  • a
    a

    Nacionalna klasa