1

ŽENEVA 2016: Toyota predstavila kompaktni krosover C-HR

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Sve veća popularnost tzv. lifestyle kompaktnih krosovera na tržištu Evrope, primorala je i globalnog giganta, kakva je Toyota, da napokon predstavi model koji bi se upustio u „borbu“ sa sve većim brojem evropskih predstavnika.

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Novi model Toyote nosi oznaku C-HR, a svoju premijeru imao je upravo na Salonu automobila u Ženevi. Kompaktni krosover za osnovu koristi TNGA platformu (Toyota New Global Architecture), istu onu na kojoj se nalazi i novi Prius, a od njega je “pozajmljena” i nova hibridna pogonska jedinica –1,8-litarski benzinac sa elektromotorom, koji obezbeđuje 122 konjske snage.

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Opciono, tu je i nešto slabija verzija, koju pokreće novi 1,2-litarski turbo benzinac od 115 KS, nedavno promovisan u modelu Auris. Uz CVT transmisiju, koja se isporučuje sa 1.8 hibridom, kod slabijeg motora se nudi i klasični, 6-stepeni manuelni menjač. Uz to, manje zahtevnim kupcima nudi se pogon samo na prednjim točkovima, dok će ljubitelji off-road avantura, imati i opciju 4×4 (uz CVT menjač).

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Vizuelno, kod Toyote C-HR se jasno može primetiti određeni iskorak u odnosu na aktuelne, pa i nedavno predstavljene modele u gami japanskog proizvođača, gde su “oštre” linije i dalje prisutne, ali u osetno svedenijoj formi, te ceo automobil izgleda skladnije i atraktivnije.

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Bolji poznavaoci japanskih vozila kod C-HR će možda primetiti neke sličnosti sa aktuelnom Hondom Civic hečbek, gde pre svega mislimo na zadnje svetlosne grupe, a „pozajmljeno“ je i rešenje otvaranja zadnjeg para vrata, sa skrivenim ručicama, doduše, u nešto drugačijem, Toyotinom “izvođenju”.

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Toyota, inače, još nije zvanično objavila fotografije enterijera, kao ni pakete opreme, te je samim tim i početna cena novog krosovera, za sada, nepoznanica.

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: 4x4, c-hr, crossover, cvt, hibrid, krosover, prius, toyota
Popularni komentari
  • Z
    Zainteresovani

    Jel Toyota il Honda šta je to?! 😉