12

ŽENEVA 2016: Stigao Bugatti Chiron sa 1500 “konja” i cenom od 2,4 miliona evra!

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

Napokon je došao i trenutak kada je fantastični Bugatti Veyron „sišao sa scene“, a njegovo mesto nasledio novi model, koji nosi naziv Chiron! Naravno, kakav bi to naslednik Veyrona bio da ga praktično u svemu ne nadmašuje – počevši od snage, preko performansi, pa do, pretpostavljate, cene!

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

Novi model iz Bugattija predstavljen je sinoć, pred početak Salona automobila u Ženevi, kao prva i verovatno najglamuroznija premijera ovog sajma. Vizuelno nastavljajući tamo gde je stao Veyron, Chiron „dodaje“ nešto više agresivnosti svom nastupu, najviše zahvaljujući prednjim svetlosnim grupama.

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

No, ono što najviše interesuje sve ljubitelje Bugattija, krije se ispod poklopca motora! Modernizovani 8,0-litarski W16 agregat sa četiri turbo punjača, sada oslobađa 1500 „konja“ i 1600 Nm, a sve to već od 2000 obrtaja u minuti!

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

Na brzinomeru, poslednja cifra na skali jeste fantastičnih 500 km/h, ali je Chiron, ipak, elektronski limitiran na „svega“ 420 km/h, iako u Bugattiju tvrde da to nisu krajnje granice ovog monstruma, za čije „obuzdavanje“ se koriste ogromni diskovi izrađeni od legure karbona i silicijum-karbida, koje „grizu“ osmoklipne kočione čeljusti!

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

Kada je reč o performansama, Chiron i tu nadmašuje svog prethodnika, sa ubrzanjem do 100 km/h, koje navodno iznosi ispod 2,5 sekundi, do 200 km/h neophodno je 6,5 s dok se magična granica od 300 km/h dostiže se već za 13,6 sekundi!

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

Na kraju, dolazimo i do cene novog Bugattija, a ona je, već pogađate, astronomska! Prema rečima Wolfganga Durheimera, izvršnog direktora ovog prestižnog brenda, novi Chiron koštaće čak 2,4 miliona evra, a neophodno je 200.000 evra kako biste „kaparisali“ primerak.

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

No, to izgleda nije neki veliki problem danas u svetu, uprkos konstantnim pričama o krizi, budući da je već 166 primeraka unapred prodato, što je praktično trećina planirane proizvodnje od 500 komada, a jedan anonimni, superbogati klijent, sebi je „kaparisao“ čak šest Chirona!

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: bugatti, chiron, veyron, w16
Popularni komentari
 • Z
  Zainteresovani

  Savršen!!!

 • V
  Vlada

  Prelep je. Ovo ce fudbaleri da voze. To je nista za njih

 • S
  SRLE

  Vredi svaku paru.