1

SUV PRVENAC: SEAT Ateca kao „blizanac“ VW Tiguana

Foto: SEAT

Foto: SEAT

Nakon višegodišnje najave, španski SEAT napokon je u ponudu uvrstio i svoj prvi SUV – krosover koji nosi naziv Ateca, a u prodaji bi trebao da se nađe do jeseni ove godine.

Foto: SEAT

Foto: SEAT

U pitanju je kompaktni SUV, dužine 4360 milimetara, u klasi Volkswagen Tiguana (dele istu platformu), sa relativno konvencionalnim dizajnom i rešenjima već viđenim na aktuelnim modelima SEAT game, a bolje poznavaoce, bočna silueta automobila podsetiće na sada već prethodnu generaciju Tiguana.

Foto: SEAT

Foto: SEAT

Kupcima je na raspolaganju model sa klasičnim pogonom na prednjim točkovima, koji ujedno pruža i prtljažnik nešto veće zapremine (510 litara), kao i 4Drive verzija (4×4), koja zbog smeštaja zadnje pogonske osovine, nudi prtljažni prostor od 485 litara.

Foto: SEAT

Foto: SEAT

U enterijeru, Ateca se ne razlikuje previše od aktuelnog Leona, što će reći da je odlikuje dobra ergonomija, praćena preglednom instrumentacijom i modernim informaciono-zabavnim sistemom. U osnovnoj verziji, Ateca dolazi sa multifunkcionalnim ekranom na centralnoj konzoli dijagonale 5 inča, dok bogatiji paketi pružaju displeje od 6,5 i 8 inča.

Foto: SEAT

Foto: SEAT

Kada je reč o pogonskim jedinicama, osnovnu verziju pokreće 1,0-litarski trocilindarski turbo benzinac od 115 KS, uz pogon isključivo na prednjoj osovini. Drugi benzinski agregat dostupan na startu biće 1.4 TSI od 150 „konja“, uz koji će se isporučivati i 4×4 sistem pogona.

Foto: SEAT

Foto: SEAT

Od turbo dizela, Ateca će nuditi osnovni 1.6 TDI od 115 konjskihh snaga, koji će najverovatnije biti i najtraženiji, dok će za one koji traže više snage, SEAT ponuditi i 2.0 TDI jedinicu, i to u dve verzije snage – od 150 i 190 „konja“, sa 4×4 pogonom.

Foto: SEAT

Foto: SEAT

Cena još uvek nije zvanično saopštena, ali se pretpostavlja da će biti u rangu „odlazećeg“ Tiguana, koji u Nemačkoj trenutno startuje od 25.625 evra

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: 4drive, ateca, crossover, krosover, seat, suv, tdi, tiguan, tsi, vw
Popularni komentari
  • V
    Vlada

    Platis ga kao vw a kad ga prodajes prodas ga kao seata. Dosta se izgubi kasnije. Inace je unutra po meni lepsi od tiguana