0

POVRATAK U FORMULU 1: Renault kupio Lotus i stiže u F1 naredne godine!

Foto: Renaultsport F1

Foto: Renaultsport F1

Francuska kompanija Renault definitivno se vraća u „veliki cirkus“ Formule 1, budući da je danas i zvanično potvrđeno preuzimanje ekipe Lotus F1. Ovim je Renault ponovo preuzeo kontrolu nad ekipom iz Enstonea, koju je pre pet godina, kada je odlučio da napusti F1, prodao Genii Capital grupi.

Foto: Renaultsport F1

Foto: Renaultsport F1

Prema rečima izvršnog direktora Renault Nissan korporacije, Carlos Ghosna, ova odluka je donešena nakon detaljnih analiza troškova učešća u F1, nakon kojih je Renault imao opciju ili da se u potpunosti povuče ili da ponovo „pokrene“ sopstveni tim, jer samo snabdevanje agregatima nije donelo željenu finansijsku dobit, niti imidž.

Foto: Renaultsport F1

Foto: Renaultsport F1

Iako još uvek nije potvrđena vozačka postava za narednu sezonu kada je reč o Renaultu, pretpostavlja se da će Pastor Maldonado i novajlija Jolyon Palmer, s kojima je Lotus F1 Team potpisao za 2016. godinu, biti zadržani.

Foto: Renaultsport F1

Foto: Renaultsport F1

U novijoj F1 istoriji, Renault je slavio 2005. i 2006. godine, kada je osvojena titula u poretku vozača (Fernando Alonso), ali i u poretku konstruktora. No, čak i danas, mnogi im osporavaju ta dostignuća, budući da su ostvarena sa specijalnim pneumaticima koji su morali da izdrže celu trku (sezona 2005), dok je 2006. godine Michelin optužen da je snabdevao Renault neregularnim pneumaticima (širina prednjih veća od dozvoljene).

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: f1, fernando alonso, formula 1, lotus, renault