4

SITUACIJA SE KOMPLIKUJE: Valentino Rossi podneo žalbu Međunarodnom arbitražnom sudu za sport!

Foto: MotoGP

Foto: MotoGP

Ostalo je još nedelju dana do poslednje trke MotoGP sezone, koja se vozi u Valensiji, a isto toliko vremena je prošlo od incidenta u Sepangu, koji je podelio sportsku javnost i zbog kojeg je Valentino Rossi, prema odluci direkcije trke, kažnjen startovanjem sa začelja na narednoj, poslednjoj trci sezone.

Foto: MotoGP

Foto: MotoGP

Fanovi i svi nezadovoljni ovom odlukom, čak su pokrenuli i peticiju radi ukidanja ove odluke, koju je do sada potpisalo više od pola miliona ljudi širom sveta! Međutim, osim moralnog, uticaj ove akcije teško da će nešto promeniti…

Foto: MotoGP

Foto: MotoGP

No, ono što može da bude interesantno jeste da je sam Rossi, juče podneo žalbu Međunarodnom arbitražnom sudu za sport (Court of Arbitration for Sport – CAS), u kojoj traži preinačenje ili odlaganje presude donešene u Sepangu!

Foto: MotoGP

Foto: MotoGP

Ako se sećate, još prošlog vikenda, Yamaha Racing je odmah uložila žalbu FIM-u (Svetskoj motociklističkoj federaciji) na presudu direkcije trke, koja je odbijena brže nego što je trebalo da se originalna odluka donese. Samim tim, CAS je poslednja, ali i najviša instanca koja može da odluči o ovom incidentu.

Foto: MotoGP

Foto: MotoGP

Odluka bi trebala da se donese po ubrzanom postupku, do narednog petka, 6. novembra, kada počinju prvi slobodni treninzi u Valensiji, mada nije isključeno da se to uopšte i ne dogodi, jer CAS vrlo često zna da odluke donosi nekoliko meseci, pa i godinu dana nakon podnošenja žalbe, kada u obzir uzme sve okolnosti, izjave vinovnika, svedoka, veštaka, itd.

Foto: MotoGP

Foto: MotoGP

Takođe, Rossi je istovremeno podneo i zahtev za odlaganje kazne koju je dobio nakon trke u Sepangu, što bi CAS mogao da usvoji, te da, ukoliko se odbije Rossijev prvobitni zahtev za preinačenjem kazne, stavi na snagu na prvoj sledećoj trci, koja bi se vozila u Kataru, na stazi Losail, početkom 2016. godine!

Foto: Yamaha Racing

Foto: Yamaha Racing

Ipak, ne treba smetnuti s uma ni to da CAS zna da donese i oštriju presudu od prvobitne, koju su donele niže instance, te da Rossi, umesto tri „kaznena“ poena, bude diskvalifikovan ili dobije trku suspenzije. No, u ovom slučaju, nakon svih dokaznih materijala, teško da će se tako nešto zaista i dogoditi, a čak i ako bude nepovoljna, neće se odraziti na ovu, već na narednu sezonu.

Đorđe Pavićević/TopSpeed

PRATITE NAS NA VIBERU!

Tagovi: jorge lorenzo, marc marquez, motogp, sepang, valencia, valentino rossi
Popularni komentari
 • C
  Ccc

  Rossi je legenda.i nije pravedno da se tako kazni…markes je malo preterao ..

 • S
  Srle

  Pustite ljude da se trkaju OVO je extremni spor,nista se nije dogodilo PUN GAS u VALENSIJI:-):-):-).

 • e
  ee

  Zbog cega je on osudjen ?