0

ŠPANAC U McLARENU: Alonso i Button kao Senna i Prost

Foto: McLaren

Foto: McLaren

Nakon više meseci špekulacija, juče je napokon i zvanično obelodanjeno da će od naredne sezone, Fernando Alonso biti novi/stari član ekipe McLaren! Ugovor sa njim, prema rečima Ron Dennisa, potpisan je još pre nekog vremena, a Alonso je prvi put kontaktiran gotovo na samom početku sezone, da bi tokom 2014. godine, prvo posetio Hondine pogone u Japanu, a zatim i centar McLarena u Wokingu, u Engleskoj.

Za sada još nema detaljnijih informacija o dužini, kao ni o visini ugovora, ali se pretpostavlja da je reč o barem dvogodišnjem angažmanu (2015. i 2016. godina). Alonsu će „društvo“ praviti dosadašnji prvi vozač McLarena, Jenson Button, koji je odabran umesto Kevina Magnussena. Danac ostaje u ekipi McLaren, ali kao rezervni i test-vozač.

Jedan od razloga ovako kasne odluke, prema rečima Dennisa, bio je i problem sa brojem timova, odnosno automobila za narednu sezonu, koji se nakon bankrota timova Marussia i Caterham, smanjio na 18, dok su prema ugovoru, ekipe obavezne da obezbede i treći bolid, ukoliko se broj spusti ispod 16. Samim tim, postojala je šansa da sva tri vozača budu „aktivna“, ali je u trenutnim okolnostima, jedan ipak morao da „otpadne“. Budući da je Magnussen novajlija, kao i da je bodovno, na kraju sezone, bio znatno iza Buttona (126 prema 55), njegova buduća uloga ne dolazi kao iznenađenje.

Interesantne su bile i izjave Alonsa i Buttona, koji su svoj angažman u McLarenu, od 2015. godine ponovo sa Hondinim motorima, poistovetili sa svojim idolima i „herojima“, te je Alonso „preuzeo“ ulogu Senne, dok je Button priznao da mu više leži „uloga“ Prosta. Takođe, i Ron Dennis je potvrdio da je 2007. godine, do velikog sukoba između njega i Alonsa, dobrim delom došlo zbog Lewisa Hamiltona, te da je siguran da će on i Španac ovaj put, ipak naći zajednički jezik…

Đorđe Pavićević/TopSpeed

Tagovi: fernando alonso, formula 1, jenson button, mclaren, ron dennis