1

NAJINTERAKTIVNIJI: Mercedes-Benz kao vodeći auto-brend na društvenim mrežama

Foto: Social Bakers

Foto: Social Bakers

Može se reći da Mercedes-Benz ima najaktivnije fanove, s obzirom na više od 12 miliona aktivnih korisnika na Facebooku u drugom tromesečju 2014. Studija, koju je nedavno sprovela kompanija Social Bakers, najpoznatija po ispitivanjima tržišta koja se fokusiraju na društvene mreže, pokazala je da je uz nešto manje od dva miliona novih fanova, ovaj brend iz Štutgarta među najbolja četiri brenda automobila kada je reč o rastu u sferi društvenih mreža. To se ogleda u činjenici da je zajednica koju čine obožavaoci ove marke premašila 15 miliona u julu. Novi ključni pokazatelj koji beleži Social Bakers, a to je broj aktivnosti na 1000 obožavalaca, stavlja Mercedes-Benz na izvanredno drugo mesto među automobilskim brendovima na osnovu ostvarenog rezultata od 896 aktivnosti. Ista situacija je u Srbiji, gde Mercedes-Benz Facebook stranica sa više od 83 hiljade pratilaca zauzima ubedljivo prvo mesto u automobilskoj industriji, dok smart Srbija stranica ima više od 11 hiljada pratilaca.

U nedavno sprovedenoj Social Bakersovoj studiji, Mercedes-Benz zauzima drugo mesto na rang-listi za period od aprila do jula 2014. na osnovu koje se upoređuju svi brendovi globalno u pogledu interakcije koja se ostvaruje sa njihovim obožavaocima na Facebooku. Samo su ljubitelji američke TV kuće Discovery imali više „lajkova“, „šerova“ i komentara. Iz kompanije Social Bakers prvi put su uveli novi pokazatelj. Aktivnost velikih i malih zajednica koje čine pratioci sada se može neposredno uporediti na osnovu „broja ostvarenih aktivnosti na 1000 pratioca“. Kao drugoplasirani brend, Mercedes-Benz na impresivan način pokazuje da velika zajednica koju ima na Fejsbuku intenzivno komentariše prikazani sadržaj.

Foto: Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Sa svojim 15-milionitim obožavaocem na Facebooku, Mercedes-Benz je u julu 2014. stigao do impresivne prekretnice u svom dugogodišnjem prisustvu na društvenim mrežama. Kako bi obeležio ovo dostignuće, nemački umetnik Tic napravio je jedinstveno umetničko delo pomoću papirnih vreća iz celog sveta koje su prethodno poslali obožavaoci. Zajednica je mogla da se pridruži i prati kreativni proces na mreži.

Foto: Social Bakers

Foto: Social Bakers

Takođe u julu 2014, kanal Mercedes-Benza na Instagramu dobio je svog milionitog pratioca. Ovu foto platformu u ime Mercedes-Benza vode fotografi i blogeri čija su tema automobili. Princip „od obožavalaca (profesionalaca) obožavaocima“ prihvaćen je od strane zajednice: svakog meseca na nalogu Mercedes-Benza na Instagramu zabeleži se oko pet miliona aktivnosti. Kako bi obeležio uspeh od milion okupljenih pratilaca, mladi Indijac Amšu Čuki, vizuelni i multimedijalni umetnik, stvarao je za obožavaoce. Fotografije izrade i završenog umetničkog dela biće prikazane javnosti tokom ovogodišnjeg St. Moritz Art Masters festivala od 22. do 31. avgusta, kao i preko društvenih medija, na globalnim kanalima Mercedes-Benza.

Izvor: Star Import

Tagovi: društvene mreže, facebook, instagram, mercedes-benz
Popularni komentari
  • N
    Nenad

    Mercedes lider u F1 ima čime da se hvali, BMW u DTM-u, Ferari 100 godina u F1, Porscheov kam bek na 24 sata Le Mana sa najviše pobeda, Audi dugogodisnji uzastopni vladar Le Mana… zato je to!