0

Formula1 VN Kanade: Ko je zapravo pobednik!? (VIDEO)

Da li je Vettel zaslužio kaznu od 5 sekundi koja mu je istovremeno oduzela pobedu na VN Kanade, te da li će žalba Ferrarija na ovaj rezultat uroditi plodom?

Foto: Scuderia Ferrari

Foto: Scuderia Ferrari

Taman kada smo mislili da ćemo napokon dobiti jednu čistu bitku između dva najtrofejnija aktivna vozača F1 i verovatno najvećih kandidata za titulu, uprkos trenutnom bodovnom poretku – Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela, na trku za Veliku nagradu Kanade, a samim tim i na krajnji rezultat, pala je senka sudijske odluke koja je direktno odlučila pobednika.

pročitaj još

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Naime, velika borba koju su Vettel i Hamilton tokom cele trke vodili, svoj vrhunac doživela je u 48. krugu kada je vozaču Ferrarija na kratko „pobegao rep“ bolida pred ulazak u splet krivina u prvom sektoru, te je za trenutak sišao sa staze na travu, ali je zadržao kontrolu te odmah nastavio trku.

  Tom prilikom, Hamilton, koji se nalazio odmah iz Vettela, pokušao je da Nemca obiđe sa desne strane, međutim, kako je Sebastian već izašao nazad na stazu i praktično blokirao taj deo piste, Britancu nije ostalo dovoljno prostora između Ferrarija i zida, te je Hamilton na kraju ostao na drugoj poziciji.

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Naravno, taj „incident“ odmah je alarmirao ne samo aktuelnog šampiona, već i ekipu Mercedesa, a samim tim i sudije, koje su nakon kraćeg „većanja“, odlučili da Vettelu dodele kaznu od 5 sekundi na ukupno vreme, što je samim tim značilo da ako Nemac ne napravi veću razliku od pomentuih 5 sekundi, prolaskom linije cilja praktično gubi pobedu.

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Time je, do tada sasvim solidna trka Ferrarija, budući da je Leclerc držao treću poziciju, a naročito Vettela, dobila jednu potpuno drugu dimenziju. Bilo je jasno da Vettel nema dovoljno dobar tempo da se „odlepi“ od Hamiltona, te je ishod trke praktično već tada bio odlučen.

  No, za razliku od nekih drugih situacija, ova je očigledno prilično pogodila i Vettela, ali i tim Ferrarija, koji su smatrali da im je pobeda oduzeta od strane sudija, te je Nemac demonstrativno svoj Ferrari, iako je prvi prošao kroz cilj, odgurao van Parc Fermea, nije se pojavio na kratkom intervjuu nakon trke, a zatim je i zamenio table koje označavaju pobednika i drugoplasiranog.

  Foto: Scuderia Ferrari

  Foto: Scuderia Ferrari

  Da li je zaista Vettel uradio sve u svojoj moći da ne udari u zid, te time možda sprečio Hamilton da prođe, teško je reći, verovatno da jeste. Da je napravio grešku, svakako, no ironija je ta da je Lewis kojim slučajem bio za sekundu dalje u tom trenutku, verovatno bi uspeo da obiđe Vettela sa leve, unutrašnje strane, nakon njegovog povratka na stazu, pa bi ceo incident ostao u okvirima trkačkog i otvorio još veću borbu za pobedu.

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Ovako, po ko zna koji put, ostaje gorak ukus u ustima kada se umešaju „sudije“ i odaberu pobednika van staze jer to ne samo da počinje da nervira vozače već su i gledaoci počeli da dižu ruke od ovakve Formule 1. Naročit problem jesu dvostruki standardi, te se nekada i nad nekima, kazne striktno primenjuju dok drugi dobijaju „ukore“.

  Dobar primer za ovo jeste upravo Hamilton i njegovo „zatvaranje“ Ricciarda u Monaku 2016. godine, kada su sudije ostale neme na gotovo isti potez. A o trci za Veliki nagradu Nemačke, na Hockenheimu, kada se Britanac već bio praktično u boksu da bi u poslednjem trenutku izašao nazad na stazu, da i ne govorimo. Ni tada nije bilo kazne, iako su pravila baš po tom pitanju izuzetno jasna i nefleksibilna. Čudne odluke ili ipak ne…!?

  Ferrari je najavio žalbu na rezultate VN Kanade, tako da je pobeda Hamiltona, pravno gledano, za sada samo privremena, no, Tifosi ne treba previše da gaje nadu jer se retko kad u istoriji desilo da prvobitna „presuda“ bude preinačena. Ovim je Hamilton dodatno povećao svoju bodovnu prednost u šampionatu, pred trku za VN Francuske, koja se za dve nedelje vozi na legendarnoj stazi Paul Ricard.

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Foto: Mercedes-AMG Petronas

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: f1, ferrari, formula 1, hamilton, mercedes, vettel