0

MotoGP VN Argentine: Marquez dominantan, Rossi i Dovi do poslednjeg kruga!

Više nego dominantan nastup Marqueza na VN Argentine “ublažili” su Italijani u fantastičnoj borbi za drugo mesto na pobedničkom postolju!

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

MotoGP trka za Veliku nagradu Argentine, na egzotičnoj stazi Termas de Rio Hondo možda ove godine nije bila toliko zanimljiva kada je u pitanju pobednik, budući da je Marquez već u prvim krugovima pobegao najbližim rivalima i do kraja „navukao“ preko 10 sekundi prednosti, ali je zato borba za drugo mesto, pa i četvrto, bila prava „rovovska“, a odlučena u poslednjem krugu!

pročitaj još

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Aktuelni šampion, kao što smo već spomenuli, bio je više nego ubedljiv, sa gotovo sekundom prednosti po krugu u odnosu na sve, te je praktično samo bilo pitanje da li će i motocikl biti pouzdan do samog kraja te da li će i koncentracija ostati na potrebnom nivou, kada u okolini nema niti jednog ozbiljnog rivala.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  No, zato je iza njega, borbe bilo „na izvoz“, a glavni akteri ovaj put bili su vozači Ducatija i Yamahe, budući da su se u jednom trenutku, u „voziću“ našli Dovizioso, Rossi, Miller, Morbidelli, Petrucci i Vinales. U obračunu „tri na tri“, dva fabrička plus jedan satelitski motocikl, deblji kraj je izvukla Yamaha, jer su u poslednjem krugu, na asfaltu ostali Morbidelli i Vinales, nakon što Italijan, greškom „zajahao“ fabričku Yamahu.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Ipak, čast ekipe iz Iwate opet je spasao, a ko drugi nego neumorni Rossi, koji je u poslednjem trenutku odlučio da napade Doviziosoa, kojeg je pratio većinu trke, te iskoristi osetno veću brzinu M1-ice u krivinama i domogne se toliko željene druge pozicije.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Iza italijanskog dvojca, kao četvrti je ciljem na kraju prošao Miller, koji je tokom cele trke imao žestoke duele, prvo sa Rossijem, pa zatim i sa Morbidellijem, Petruccijem i Rinsom. Očigledno da Australijancu ova staza itekako dobro „leži“, budući da je na njoj prošle godine ostvario i svoju prvu pol-poziciju. Odličan napredak ostvario je i Rins, koji se sa 16. pozicije na startu, na kraju probio do petog mesta.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Neizvesnost bi svakako bila i veća u ovom okršaju da se u poslednjem krugu, prilikom borbe sa Petruccijem, nisu sudarili već pomenuti Morbidelli i Vinales, te tako vozaču Ducatija omogućili da nesmetano dođe do šestog mesta. Odličan sedmi na cilj je stigao Takaaki Nakagami, koji je pokazao da i „satelitska“ Honda ima šta da pruži. To je, barem na kratko, pokazao i Crutchlow, koji bi, da nije dobio kaznu prolaska kroz boksove zbog preranog starta, gotovo sigurno učestvovao u borbi za vodeće pozicije.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Najbolji „rookie“ bio je mladi Quartararo, koji je pokazao da ni nastup u Kataru nije bio slučajnost, te da se na njega, kada su poeni u pitanju, može ozbiljno računati već ove sezone. S druge strane, Jorge Lorenzo nastavlja da se muči na fabričkoj Hondi, te je nakon očajnog starta i pada sa 12. pozicije na začelje karavana već pre prve krivine, na kraju uspeo samo da se vrati na mesto koje je imao na „gridu“.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Za dve nedelje vozi se naredna, treća trka šampionata, i to na stazi COTA (Circuit of the Americas), nedaleko od Ostina, u Teksasu, gde gotovo sigurno možemo očekivati dominaciju Marqueza, koji je do sada tamo jedini slavio, ali se zbog dugačkih pravaca, očekuje da i Ducati pokaže svoju snagu. S druge strane, Yamaha, iako zaista brza kroz krivine, i dalje ima ozbiljan deficit na pravcu te će u Teksasu, pobedničko postolje biti gotovo jednako trijumfu.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: argentina, dovizioso, ducati, honda, marquez, motogp, rossi, yamaha