0

100% PERU: Pripreme za novi Dakar Rally su u završnoj fazi

Naredni, 41. Dakar Rally vozi se od 6. do 17. januara 2019. godine, ponovo u Južnoj Americi, ali ovaj put isključivo kroz Peru

Foto: Dakar Rally

Foto: Dakar Rally

Pesak, dine i pustinja… Ukratko, to je ono što tokom dvonedeljne avature kroz bespuća Južne Amerike donosi Dakar Rally 2019. Pored toga što je ovo ukupno 41. Dakar, a 11. koji se održava u na tom kontinentu, ovaj će se i u potpunosti voziti u Peruu. U susret velikim iskušenjima učesnici, njih ukupno 349 u svim kategorijama, odnosno 138 motociklista, 40 vozača kvadova, 98 posada automobila, 32 SxS vozila i 41 kamiona, kao i njihove prateće ekipe, organizatori i mediji, zvanično kreću 7. januara iz Lime.

pročitaj još

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  Upravo tu bi i nakon 10 etapa nešto više od 5.000 kilometara trebali da se vrate 17. januara. Dakle, start i cilj su u glavnom gradu Perua i kompletan reli se vozi u granicama ove države uključujući i 3.000 km specijalnih ispita, od kojih je 70 % na pesku! Do izražaja će doći ne samo dobra priprema vozila, kao i fizička spremnost takmičara i pratećih ekipa, već i iskustvo.

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  Za očekivati je da glavna borba u konkurenciji motocikala bude između vozača fabrikih timova KTM-a, u kojem su Austrijanac Matthias Walkner, Australijanac Toby Price i Britanac Sam Sunderland, i Honde, koju perdvode Portugalac Paulo Goncalvers, Argentinac Kevin Benaviders i Španac Joan Barreda Bort, ali ni Yamaha u čijim redovima su Francuzi Adrien Van Beveren i Xavier De Soultrait nije bez šansi.

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  U kategoriji automobila povlačenjem fabričkog tima Peugeot, sada je MINI glavni favorit. U taj tim došli su čuveni Španac Carlos Sainz, te francuski asovi  Stephane Peterhansel i Cyril Deperes, gde su već bili španski vozač Nani Roma, Poljak Jakub Przygonski i Argentinac Orlando Terranova. Legenda WRC-a, Francuz Sebestien Loeb će pokušati u privatnom automobilu Peugeota da nešto učini, mada će Toyota u čijem sastavu su katarski vozač Nasser Al Attiyah, kao i Južnoafrikanac Giniel De Villiers i Holanđanin Bernhard Ten Brinke biti veliki rival svima.

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  U kategoriji kamiona favorit je svakako fabrički tim KAMAZ-a koji predvode Rusi Eduard Nikolaev i Airat Mardeev, a za očekivati je da im najveći rival bude Holanđanin Gerard De Rooy koji vozi za IVECO, baš kao i Agrentinac Fderico Villagra, a tu su i vozači ekipe Tatra, Česi Ales Loprais i Jan Kolomy, te Belorus Siarhei Viazovich iz MAZ-a.

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  Naravno, i naša zemlja će imati svog predstavnika na jednom od najzahetvnijih takmiečnja u auto-moto sportu… Na motociklu KTM 450 Rally Replica sa startnim brojem 91 nastupiće Gabor Saghmeister. Subotičaninu, višesturkom šampionu naše zemlje u motokrosu, ovo je jedanaesto učešće, tako da se već ubraja u kategoriju “Dakar legende”. Organizatori su, inače, odobrili da čak 135 takmičara debituje na čuvenom reliju, a homologovano je 97 novih vozila. To znači da će se gotovo 30% učesnika po prvi put suočiti sa svim teškoćama koje donosi Rally Dakar.

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  Kako bi izbegli veliki broj odustajanja takmičara u ranoj fazi, tj. prvoj nedelji, organizatori su predvideli i jednu izmenu u pravilima. Naime, “drugu šansu” dobiće svi oni koji mogu da nastave reli, ali u posebnoj konkurenciji. To znači da će nakon dana odmora u mestu Arequipa biti formirana i “paralelna” konkurencija u svim kategorijama čiji vozači će se takmičiti za posebne, utešne, nagrade. I one tokom druge nedelje relija na svakom specijalnom ispitu neće moći da startuju pre vodećih 25 u generalnom plasmanu…

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  Sve u svemu, biće ovo još jedan pravi Dakar Rally, sastavljen iz praktično tri područja ili sektora u kojima će se voditi glavna borba na specijalnim ispitima, ali svakako ne manje naporan, niti izazovan u odnosu na prethodna takmčenja!

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: dakar rally 2019, peru, pustinja, raid