0

MotoGP testovi Valencia: Vinales ubedljivo najbrži

Na stazi Valencia, na kojoj se vozila i poslednja trka MotoGP šampionata, ovih dana su održani prvi postsezonski testovi...

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

Nakon poslednje trke MotoGP sezone, koja je vožena u nedelju po kiši, u utorak i sredu su održani prvi postsezonski testovi, gde smo imali priliku da po prvi put vidimo „novajlije“ u šampionatu, koji će se 2019. godine boriti za bodove, kao i nove timove, odnosno partnerstva. Naravno, tu su i prva vremena vozača koja nagoveštavaju, ali ne otkrivaju previše za narednu sezonu.

pročitaj još

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Najveće promene svakako se tiču Yamahe, odnosno dolaska novog Petronas Sepang Racing tima, za koji voze Franco Morbidelli i Fabio Quartararo. Morbidelli je već na početku pokazao da je itekako veliki talenat, sa dobrim i konstantnim vremenima. Dosadašnji „satelitski“ tim Yamahe, Tech3, dobio je nove KTM boje i u narednih par godina, biće podrška fabričkoj ekipi iz Austrije.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Što se tiče vozača, najveću pažnju svakako je izazvao debi Lorenza na fabričkoj Hondi, koji tokom testova nije bio među bržima, ali se mora priznati da ga i dalje muči povreda ruke koju je zaradio na Tajlandu. Petrucci je sad na fabričkom Ducatiju, dok je na njegovo mesto „avanzovao“ Miller, a Bagnaia, kao najbrži „rookie“ testova, popunio Pramac postavu.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Suzuki je „ispratio“ Iannonea u Apriliu i napravio mesto za Joana Mira, dok je u fabričku KTM ekipu stigao Miguel Oliveira. Kada smo kod test vozača, treba spomenuti i da je Yamaha angažovala Jonasa Folgera, koji će od sada testirati u Evropi, dok za Ducati već tradicionalno testira Michele Pirro. Bradley Smith, koji je napustio KTM, dobio je test angažman od Aprilie.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Što se tiče samih vremena, ona u principu nagoveštavaju generalni odnos snaga, ali ne moraju da znače puno, budući da su vodeći timovi, naročito Yamaha i Honda, testirali tri potpuno različite specifikacije motocikla koji bi trebali da im donesu više informacija o tome u kom pravcu usmeriti dalji razvoj. Yamaha je donela dve potpuno nove specifikacije motora koji bi trebalo da budu nešto „smireniji“ i smanje problem sa prenosom snage na podlogu.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Da li su u tome uspeli, teško je reći, ali je Vinales na kraju oba dana bio najbrži vozač, dok je Rossi u utorak bio treći, tik iza Marqueza, dok je drugi dan završio tek kao deveti, testirajući drugu specifikaciju agregata. Koliko je sve to merodavno, zaista je pitanje, budući da je Morbidelli na satelitskoj M1 bio za 0,4 sekunde brži, na šestoj poziciji.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Naredni MotoGP testovi zakazani su već za narednu nedelju, tačnije za 28. i 29. novembar, ponovo u Španiji, ali na stazi Jerez, kada bi neke stvari već trebalo da se „iskristališu“.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: honda, lorenzo, marquez, motogp, rossi, testovi, valencia, vinales, yamaha