0

MotoGP 2018 Phillip Island: Vinales prekinuo crnu seriju Yamahe!

Pobedom u Australiji, Maverick Vinales je Yamahi doneo prvu pobedu nakon gotovo godinu i po dana i trke u Holandiji, 2017. godine...

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

Iako ovogodišnja trka na stazi Phillip Island, u Australiji, nije donela toliko „infarkt“ uzbuđenja kao prošlogodišnja, i dalje se može smatrati jednom od uzbudljivijih u ovoj sezoni, a ljubitelji Yamahe, naročito Mavericka Vinalesa, pamtiće je i po tome što je mladi Španac napokon prekinuo „crnu seriju“ bez pobeda, koja je trajala od Assena 2017.

pročitaj još

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Uprkos lošem startu i padu na čak 10. poziciju, Vinales se ubrzo pribrao i polako, preticao jednog po jednog konkurenta, da bi nakon incidenta koji su imali Zarco i Marquez, u kojem je Zarco odmah završio pokraj staze, a aktuelni šampion morao da odustane zbog loma sedišta, Vinales dobio priliku da sustigne, a zatim i obiđe tada drugoplasiranog Rossija.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Nekoliko brzih krugova povećalo je prednost na preko 1,5 sekunde, a borba za drugo, treće i četvrto mesto, u kojoj su učestvovali Rossi, Iannone, Dovizioso i Bautista, omogućila je Vinalesu da još više „pobegne“ i praktično stvori dovoljnu razliku koju će održavati do kraja trke. Da li je zaista Yamaha imala realan tempo za pobedu, da nije bilo pomenutog sudara Zarca i Marqueza, veliko je pitanje, jer je u finišu razlika počela rapidno da se topi.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Iannone, koji je pokazao da je možda imao i najbolji tempo od svih, uprkos odličnim krugovima u finišu, nije uspeo da stigne vozača Yamahe, dok su mu „za vratom“ bili vozači fabričkog Ducatija, koji su potvrdili da je „metak iz Bolonje“ toliko napredovao da mu ni Phillip Island više nije problem! Naročito je impresivan bio Bautista, kao zamena za Lorenza, koji se u jednom trenutku nalazio na drugom mestu, ispred Iannonea i Dovija.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Pomalo razočaravajuća trka bila je za sve navijače „Doktora“, koji je solidno startovao i lagano se probijao do samog vrha. No, taman kada se činilo da može da održi korak sa Vinalesom, tempo je počeo da biva sve slabiji, naročito na izlasku na ciljni pravac, gde su ostali vozači Rossija preticali kao da je stigao iz Moto2 klase.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Ono što bi „Doktor“ nadoknadio kroz krivine, kako kroz vreme, tako i kroz pozicije, ubrzo je gubio pri prolasku kroz brzu levu krivinu i Gardner pravac, gde je prenos snage na podlogu očigledno bio daleko od idealnog, a tvrda zadnja „guma“ se vrtela daleko više nego što je smela. U poslednjem krugu, Rossi je izgubio čak i petu poziciju od Rinsa, te je tako iz Australije otišao sa 15 bodova zaostatka za Dovijem, i isto toliko prednosti u odnosu na Vinalesa.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Već sledećeg vikenda vozi se VN Malezije, na stazi Sepang, gde možemo očekivati još jedan okršaj vozača Ducatija i Honda, pre svega, Doviziosoa i Marqueza. Da li će se do tada vratiti povređeni Lorenzo, ostaje da vidimo, a umesto Crutchlowa, koji je zbog povrede morao da „preskoči“ Australiju, u Maleziji će zameniti Stefan Bradl.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: australia, maverick vinales, motogp, phillip island, yamaha