0

MotoGP Twin Ring Motegi: Marquez šampionski do nove titule!

Odličnom vožnjom i pribranošću kada je to bilo najvažnije, Marc Marquez je stigao do nove, ukupno pete titule u svojoj MotoGP karijeri, a rezultat je tim impresivniji ako se zna da mu je ovo tek šesta sezona u ovoj klasi

Foto: MotoGP

Foto: MotoGP

Da je Marc Marquez na dobrom putu da obori neke od Rossijevih rekorda, pre svega kada je reč o broju titula, potvrdio je i na trci u Japanu, na stazi Twin Ring Motegi, na kojoj je uspeo da osvoji novu, petu ukupno titulu u MotoGP klasi, odnosno sedmu ako računamo i Moto3 i Moto2 kategorije.

pročitaj još

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Velikoj borbi sa Doviziosoom tokom cele trke, ipak je izostao vrhunac koji smo svi iščekivali, budući da je Italijan, krug i po pre kraja, napravio grešku pokušavajući da isprati Marqueza te izleteo sa staze i praktično poklonio titulu Špancu.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  A da je Marc titulu u Japanu zaista zaslužio i gotovo očajnički želeo da uzme, pokazuje i to sa koliko je srčanosti ušao u borbu za pobedu, bez obzira što je bodovna prednost tolika da je kao drugoplasirani, mogao mirno sačekati narednu trku u Australiji.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Padom Dovija, drugo mesto je pripalo odličnom Crutchlowu, koji je sve do par krugova pred kraj, bio direktni konkurent za pobedu, a jedno vreme se nalazio čak u „sendviču“ između Dovija i Marqueza. Velik pritisak na Britanca u finalnim krugovima izvršio je odlični Alex Rins, koji je pokazao da je Suzuki definitivno na dobrom putu te da mu staza Motegi itekako odgovara.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Prvi van pobedničkog postolja, kao četvrti, bio je Valentino Rossi, koji je pružio jednu od najboljih vožnji u ovoj sezoni, imajući u vidu da je startovao sa devetog mesta i uprkos svim problemima koji trenutno muče Yamahu, ujedno bio i najbolje plasirani vozač ovog proizvođača.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Jednako impresivan bio je Alvaro Bautista, kao ujedno najbolji vozač Ducatija, koji se tokom cele trke probijao kroz poredak, da bi u finišu obišao i Zarca, a ciljem prošao na svega pola sekunde iza Rossija. Kao „nagradu“ za odličnu vožnju, Bautista je imenovan kao zamena za povređenog Jorge Lorenza u Australiji.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Vinales je, uprkos obećavajućoj formi na slobodnim treninzima, pa čak i u kvalifikacijama, ponovo na startu „propao“ kroz poredak, da bi na kraju uspeo da se domogne sedmog mesta, gotovo 14 sekundi iza Marqueza, odnosno sedam iza Rossija.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Nakon što je pitanje titule u kategoriji vozača rešeno, ostaje još da se vidi ko će biti vicešampion… Dovizioso je zahvaljujući padu ostao na 194 poena, svega 9 ispred Rossija, tako da će biti interesantno videti kako će se Italijani „obračunati“ u predstojeće tri trke.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Phillip Island je tradicionalno loš za Ducati, ali bi Sepang trebao da ide u korist „metka iz Bolonje“. Time bi odluka mogla da padne na poslednjoj trci u Valensiji, koja nije omiljena ni Rossiju, ni Doviju. Šansu za vicešampionski naslov ima i Vinales, ali je on trenutno 30 bodova iza Rossija te bi morao drastično da poboljša svoje rezultate ako planira da se umeša u ovu borbu.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Takođe, ostaje da se vidi i ko će biti šampion u kategoriji konstruktora i timova, gde je Honda, odnosno Repsol Honda Racing Team za sada sa solidnom prednošću od 47 poena ispred Ducatija kada je reč o konstruktorima, odnosno 51 poen ispred Movistar Yamaha MotoGP u poretku timova.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: dovizioso, ducati, honda, japan, marc marquez, motogp, rossi, twin ring motegi, yamaha