0

IPAK SATELITSKA YAMAHA: Sepang International Circuit preuzima Aspar Racing!

Od naredne sezone, ipak ćemo gledati i Yamahin satelitski MotoGP tim budući da je Sepang International Circuit preuzeo Aspar Racing tim te da je istovremeno potpisao ugovor sa Yamahom do 2021. godine

yamaha-sepangKao što se već neko vreme nagađalo, ovih dana je i zvanično potvrđeno da će od sledeće MotoGP sezone, ipak postojati satelitski tim koji će koristiti Yamahine „mašine“. Dok su mnogi predviđali da će ekipa Marc VDS Racing, koja je trenutno u velikim finansijskim problemima, postati Yamahin „satelit“, ipak je odabran drugi tim.

pročitaj još

  angel-nieto-sepangNaime, ekipa Aspar, odnosno Angel Nieto Racing Team, koji ove godine koristi Ducati mašine, od sledeće sezone, pa do 2021. imaće Yamahine motocikle, a samo upravljanje ekipom preuzima Sepang International Circuit (SIC).

  Foto: Yamaha

  Foto: Yamaha

  Nije poznato koje ime će ekipa nositi, tj. da li će se zvati SIC Racing, Aspar ili zadržati naziv Angel Nieto, ili će pak kao glavni sponzor ući malezijski gigant Petronas, o kojem se takođe špekuliše već duže vreme te bi u tom slučaju tim poneo naziv Petronas Yamaha. Podsetimo, Yamaha i Petronas su dugo godina sarađivali, dok se malezijski gigant nije fokusirao na F1 i Mercedes-AMG ekipu, a Yamaha potpisala ugovor sa Eneosom.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Ono što je još uvek velika nepoznanica za narednu sezonu jesu vozači… Iako je to još uvek nepotvrđeno, „šuška“ se da je Franco Morbidelli već praktično potpisao za novu ekipu, a imajući u vidu činjenicu da je pored ogromnog talenta, njegov mentor Valentino Rossi, to se čini kao sasvim logičan korak.

  Drugo mesto još uvek je pod znakom pitanja iako se u jednom trenutku Dani Pedrosa povezivao sa novom ekipom, kojeg je, navodno, Dorna odgovorila od „penzije“ koju je planirao da objavi pred trku u Catalunyi, dok se ne završi posao oko Petronasa i SIC-a.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Međutim, nedavnu Pedrosinu izjavu da na trci u Sachsenringu, planira da zvanično objavi planove za budućnost, mnogi su protumačili da je maleni Španac ipak odlučio da se povuče te da nije postigao zadovoljavajući dogovor sa Yamahom, od kojih je, navodno, tražio fabričku specifikaciju motocikla, koju koriste Rossi i Vinales. Da li je to zaista tačno, moraćemo da sačekamo naredni MotoGP vikend mada mnogi tvrde da je ugovor ipak već potpisan.

  U slučaju da Pedrosa zaista odluči da napusti MotoGP, drugo mesto u ekipi mnogi povezuju sa Alvaro Bautistom, koji je trenutno aktivni vozač Aspar Racinga, iako se sve više spominje mogućnost da iz Moto2 „upadne“ mladi Fabio Quartararo, koji ima samo 19 godina.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  S druge strane, nije isključeno da će Sepang International Circuit i Petronas, kao dva velika malezijska brenda, ipak želeti da vide „svog“ vozača u ekipi, te da bi Hafizh Syahrin mogao da bude Morbidellijev kolega, koji već sada vozi za Tech3 Yamahu.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aspar, morbidelli, motogp, pedrosa, petronas, sepang international circuit, yamaha