0

MotoGP 2018 Assen TT: Trka za infarkt!

Osma trka ovogodišnjeg MotoGP šampionata bila je definitivno najuzbudljivija ove sezone, ali slobodno možemo reći i jedna od najboljih u novijoj istoriji ovog sporta, za koju je trebalo imati jake živce i još jače srce!

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

Postoji razlog zašto stare staze u auto-moto šampionatima ne treba „dirati“ i previše modernizovati jer se do sada nebrojeno puta pokazalo da znaju da pruže neviđeno uzbuđenje i interesantne trke kakve se na novim, Tilkeovim stazama mogu samo sanjati! Ovogodišnji Assen TT bio jedan od najzanimljivijih ikada, iako je inače trka u Holandiji jedna od najuzbudljivijih u kalendaru, sa preko 100 obilaženja, gotovo u Moto3 stilu, a do par krugova pre kraja, nije se znalo hoće li pobediti vozač na prvoj ili onaj na osmoj poziciji!

pročitaj još

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Na kraju, Marquez je iskoristio trenutak i pobegao pratiocima, baš kada su oni ušli u najžešće okršaje i tako relativno mirno završio trku i uzeo novih 25 poena, preko potrebnih za šampionat. A tokom trke, malo je falilo da nakon kontakta sa Rinsom, padne sa motocikla, a zatim pri kontaktu sa Vinalesom, završi u šljunku!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Lorenzo je po običaju fantastično startovao i ubrzo se našao na čelu „vozića“ kojeg je predvodio, uz povremena obilaženja, sve do polovine trke. No, i on je u jednom trenutku imao dosta sreće jer je na veoma brzom delu staze Ramshoek, gotovo „izgubio“ prednji kraj nakon čega je na njega velikom brzinom, odnazad naleteo tada drugoplasirani Rossi.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Pukom srećom, udarac je bio direktan, pa su oba vozača ostala na motociklima, uz manja oštećenja na Ducatiju i Yamahi. Ipak, tokom druge polovine trke, Lorenzo je donekle posustao i ispao iz borbe za vodeća mesta. Rossi se tokom celog vikenda činio kao neko ko će napokon prekinuti „pobednički post“ Yamahe i trijumfovati na svojoj omiljenoj stazi. Iako je zaista imao tempo da se bori tokom cele trke, uz brojna preticanja u Timmer šikani, duel sa Doviziosom u pretposlednjem krugu i pomalo nepromišljen potez vozača Ducatija, koji je po svaku cenu želeo da vrati drugo mesto, obojicu je udaljio sa pobedničkog postolja.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Doktor je u poslednjem krugu, u pomenutoj Timmer šikani pokušao da se vrati ispred Dovija, na četvrto mesto, ali je Ducati bolje prošao kroz krivinu i ubrzo vratio poziciju, neposredne pred liniju cilja. Time je ujedno prekinut Rossijev niz pobedničkih postolja, a razlika u odnosu na prvoplasiranog Marqueza u generalnom poretku povećana na čak 41 bod.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Bitku između dva Italijana najbolje su iskoristili fantastični Alex Rins, koji je odvezao možda i najbolju trku u MotoGP karijeri, kao i Maverick Vinales, koji je napokon ličio na starog Mavericka sa početka prošle sezone. Da nije bilo incidenta sa Marquezom i izletanja sa staze u krivini De Bult, vozač Yamahe možda je mogao i do pobede.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Nakon ovakve trke, zaista se pitamo zašto se Assen, pa i Phillip Island, ne voze barem dva puta godišnje, umesto što imamo čak četiri trke na španskom tlu, koje vrlo često liče na one iz Formule 1, sa relativno malo obilaženja i razlikama koje već u prvim krugovima određuju finalni poredak.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Kompletan poredak na Motul TT Assen trci možete pogledati OVDE.

  Generalni plasman u poretku vozača nakon TT Assen možete preuzeti OVDE.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: assen tt, dovizioso, lorenzo, marquez, motogp, rins, rossi, vinales