0

MotoGP Catalunya 2018: Lorenzo u zamahu!

Dve nedelje nakon prve pobede na Ducatiju pred italijanskom publikom u Mugellu, Jorge Lorenzo ponovio je trijumf, ovaj put na domaćoj stazi Catalunya

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

Da li je Lorenzo zaista rešio sve svoje probleme koje je imao sa Desmosedicijem i da li je druga uzastopna pobeda, najava odličnog ostatka sezone ili je ipak ovo samo pitanje odlične forme i psihološkog rasterećenja budući da je Spartanac sebi već pronašao mesto u Hondi za naredne dve sezone?

pročitaj još

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Na ovo pitanje teško je odgovoriti, ali se mora priznati da je Jorge i ovog vikenda delovao veoma ubedljivo, sa odličnim tempom i na treninzima, i u kvalifikacijama, a kada je u nedelju startovala trka, činilo se kao da Lorenzo “ispod sebe” ima Yamahu M1 u Ducatijevim bojama, koju je godinama tako ubedljivo vozio.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Čak ni pokušaji Marqueza da mu poremeti ritam u samom početku trke nisu naišli na plodno tlo, a aktuelni šampion jedva da je uspevao da održi korak sa Ducatijevim vozačem. Kako je i sam priznao, Marquez je ubrzo uvideo da je nemoguće ispratiti ubitačan ritam Lorenza te se zadovoljio drugom pozicijom i sigurnih 20 poena, naročito važnih nakon pada u Mugellu.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  S druge strane, Dovizioso je ovaj put odigrao na „Mugello kartu“ i izgubio, pokušavajući da održi korak sa Lorenzom i Marquezom. Žestok ritam na vreloj stazi i prilično klizavom asfaltu doveo je „sklapanja“ prednjeg dela Dovijevog Ducatija te se iz Španije, Andrea vraća sa nula bodova te je sada na istom broju poena u šampionatu kao i Lorenzo, s tim da mu timski kolega ima prednost zbog „pobede više“.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Pad Dovija odlično je iskoristio Rossi, osvajajući treće mesto treći put uzastopno, čime se samo učvrstio na drugoj poziciji u generalnom plasmanu. Istina, Marc sada beži 27 poena, ali je i to sasvim zadovoljavajuće imajući u vidu i dalje velike probleme Yamahe sa visokim temperaturama, i to na stazi gde se nije očekivao neki bolji plasman.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Vinales je, uprkos četvrtoj startnoj poziciji, ponovo na startu propao kroz poredak, te je šesto mesto u trci još i zadovoljavajući rezultat, iako je u samom finišu Maverick bio brz i malo je nedostajalo da prestigne Pedrosu, iza kojeg je ciljem prošao sa svega jednom desetinkom zaostatka. Kada Vinales bude rešio problem lošeg početka trke i problema sa nezagrejanim pneumaticima, svakako da će uslediti i bolji rezultati. No, i ovako, može da bude prezadovoljan činjenicom da je treći u generalnom poretku, 11 poena iza Rossija.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Četvrti je na cilj stigao odlični Cal Crutchlow, kao ujedno najbolji vozač satelitske ekipe, koji je tokom trke veliku bitku bio sa Pedrosom, Petruccijem, Iannoneom i Vinalesom. Danilo se u početku dobro držao u borbi sa Pedrosom, ali je tokom drugog dela trke ponovo propao kroz poredak. Ništa impresivniji nije bio ni Zarco, na sedmom mestu, koji od pada u Le Manu kao da nije isti vozač.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Za dve nedelje MotoGP karavan se seli u Holandiju, gde se vozi trka na čuvenoj stazi Assen TT, koja možda ponajviše odgovara Yamahama, naročito ako i vremene bude nešto hladnije, kako obično zna da bude u tom delu Evrope. Poslednja pobeda Yamaha, a ujedno i Rossija bila je upravo na ovoj stazi, pre tačno godinu dana pa sa nestrpljenjem čekamo da vidimo hoće li se stvari napokon malo zakomplikovati kada je reč o generalnom plasmanu.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: catalunya, ducati, jorge lorenzo, marquez, motogp, valentino rossi