0

MotoGP 2018 Jerez: Sumrak favorita!

Legendarna staza u Jerezu, koja od ove godine nosi naziv Angel Nieto, donela je pregršt uzbuđenja, ali se pokazala i kao malerozna za dobar deo vozača u vrhu poretka

Foto: MotoGP

Foto: MotoGP

Četvrta trka ovogodišnjeg MotoGP šampionata, a prva koja se vozi u Evropi, donela je pregršt uzbuđenja, doduše, ne baš onih željenih, u vidu beskompromisnih duela, koliko veliki broj padova visoko plasiranih vozača, da ne kažemo favorita, budući da je najveći i ovog vikenda bio Marc Marquez.

pročitaj još

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Jedan od prvih koji je trku završio u šljunku je Cal Crutchlow, najbrži čovek iz kvalifikacija, koji je slabo startovao i u pokušaju da sustigne i održi tempo sa vodećima, oborio motocikl u prvoj krivini. Koji krug ranije, u prilično brzoj krivini, otklizao je i Alex Rins, koji je do tada bio na petoj poziciji.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Velika borba koja se u prvoj fazi trke vodila na čelu karavana, koji je predvodio Lorenzo, donela je gledaocima velika uzbuđenja i još jednom pokazala da je Marquez možda i najspremniji da, kada je to potrebno, „prelomi“ trku riskantnim preticanjem i bekstvom dok se borba iza njega rasplamsava.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Upravo to se i dogodilo, budući da su, sedam krugova pre kraja trke, u borbi za drugo mesto, iz trke u jednom trenutku ispali i Lorenzo, i Pedrosa, i Dovizioso. Naime, Lorenzo je bio primoran da izmeni svoju putanju u „ukosnici“, nakon što je Dovi, u pokušaju da ga pretekne, prekasno kočio. No, „Spartanac“ je u želji da što brže „zatvori“ krivinu, zaboravio na Pedrosu iza, te je usledio sudar, koji je Lorenza „lansirao“ na Dovija, te su sva trojica završila van staze.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Time je, ni kriv, ni dužan, na drugu poziciju stigao Zarco, dok se do trećeg mesta probio Iannone, nakon žestoke borbe sa Petruccijem. Rossi je, iako se tokom većeg dela trke držao rezervisan, u finišu bio u prilici da se bori i za pobedničko postolje, ali ovaj put očigledno peto mesto bilo maksimum što je fabrička Yamaha mogla da pruži, budući da je Vinales na cilj stigao kao sedmi.

  Foto: MotoGP

  Foto: MotoGP

  Ovom pobedom, ali još bitnije, odustajanjem glavnih rivala, Marquez je ne samo izbio na vodeću poziciju u šampionatu, već napravio razliku u odnosu na drugoplasiranog Zarca od 12 poena. Treći je Vinales sa 20 bodova zaostatka, dok je četvrti preporođeni Iannone, koji nakon dva uzastopna treća mesta, za liderom zaostaje 23 poena.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ducati, honda, jerez, marquez, motogp, yamaha