0

FORMULA 1 VN Azarbejdžana: Dar sa neba za Hamiltona!

Staza u glavnom gradu Azarbejdžana, Bakuu, još jednom je priredila prilično haotičnu trku iz koje je na kraju, trijumfalno izašao Hamilton, nakon što je Bottasu i Vettelu sreća okrenula leđa

Foto: Mercedes

Foto: Mercedes

Proteklog vikenda vožena je četvrta trka ovogodišnjeg FIA Formula 1 šampionata, koja je, prema očekivanjima na osnovu dosadašnjih iskustava sa ulične staze u Bakuu, glavnom gradu Azarbejdžana, obilovala incidentima i izlascima Safety Car vozila, a pobedu je, moglo bi se reći, ni kriv, ni dužan, odneo Lewis Hamilton, u samom finišu trke.

pročitaj još

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Da je aktuelni šampion zaista rođen pod srećnom zvezdom, pokazala je i ova, baš kao i protekla trka, gde je u trenutku kada se činilo da će se bodovna prednost Vettela značajno uvećati, sudbina umešala prste u vidu sudara dva Red Bulla na startno-ciljnom pravcu, što je zahtevalo novo vozilo bezbednosti, svega desetak krugova pre kraja.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Ne samo da je to odgovaralo Hamiltonu, jer je „sabilo“ poredak, već je bila i fantastična prilika za Bottasa, koji do tada još nije otišao u boks, da zameni pneumatike i opet ostane ispred Vettela, uprkos tome što je Nemac većinu trke proveo u prilično ubedljivom vođstvu.

  Foto: Ferrari

  Foto: Ferrari

  Na restartu, Vettel je bio možda preambiciozan, te je na ulasku u prvu krivinu blokirao točkove, „spalio“ prednje gume i pao na četvrto mesto, dok je svega dva kruga kasnije, Bottas prešao preko zaostale krhotine na stazi koja mu je prosekla zadnju gumu, nakon čega je san o pobedi ugašen na najbrutalniji način, svega tri kruga pre kraja.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Time je profitirao ne samo Hamilton, koji je ovom pobedom preuzeo i vođstvo u generalnom poretku, već i Raikkonen na drugoj poziciji, koji je startujući šesti, već u prvim krivinama imao incident sa Oconom, da bi većinu trke proveo na usamljenom šestom mestu, sve do već pomenutog sudara Ricciarda i Verstappena. Treći je na cilj stigao odlični Perez, koji je iskoristio Vettelove probleme sa „spaljenim“ gumama te Nemca pretekao u borbi za postolje.

  Foto: Ferrari

  Foto: Ferrari

  Pored svakako najvećeg gubitnika trke, Finca Valtteri Bottasa, finalnim ishodom nikako ne može biti zadovoljan ni Sebastian Vettel, koji već drugu trku za redom, nije uspeo da iskoristi pol-poziciju i veoma brz bolid Ferrarija i pretoči ga u sigurnu pobedu. Umesto da se sa četiri uzastopne pobede, sada nalazi na gotovo 50 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog, Vettelu je, kao i u Kini, i ovaj put „sigurnosno vozilo“ potpuno poremetilo planove i mora se reći, značajno uticalo na krajnji ishod trke.

  Foto: Ferrari

  Foto: Ferrari

  Da li će se dobra forma Ferrarija napokon pretočiti u pobedu ili je ovo „buđenje“ Hamiltona, ostaje nam da vidimo već za dve nedelje, kada se u Španiji, na stazi Circuit de Catalunya.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: baku, f1, ferrari, formula 1, hamilton, mercedes, vettel