0

MotoGP Circuit of the Americas: Dominacija se nastavlja!

Ako postoji neka “magična veza” između vozača i određene staze, onda je to sigurno kombinacija Circuit of the Americas - Marc Marquez, koji je i ove godine, po šesti put uzastopno, trijumfovao na ovoj trci, od kako se ona vozi u okviru MotoGP šampionata

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

Treća trka ovogodišnjeg MotoGP šampionata, koja se vozila na Circuit of the Americas, samo je potvrdila apsolutnu dominaciju Marc Marqueza na ovoj stazi, gde je od kako se vozi u okviru MotoGP klase, uzeo svih 6 pol-pozicija i jednako toliko pobeda! A da je aktuelni šampion očigledno „otključao“ sve tajne ove prilično komplikovane staze, potvrđuje i činjenica da su ostali konkurenti za barem pola sekunde po krugu sporiji, što u kvalifikacijama, što na trci.

pročitaj još

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Iako je u kvalifikacijama bio najbrži, Marquez je startovao kao četvrti nakon kazne pomeranja tri pozicije zbog ometanja Vinalesa tokom njegovog „brzog“ kruga. Sve to dolazi u svetlu najavljenih oštrijih mera prema vozačima koji „ugrožavaju“ druge na stazi, nakon haosa kojeg je Marc napravio u Argentini, a koji je kulminirao naletanjem na Rossija i njegovim padom, pri čemu je „Doktor“ ostao bez poena.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  No, čak i sa pomeranjem unazad na startu, bilo je jasno da niko nema tempo koji bi na stazi COTA ugrozio Marqueza te da je Španac sebi najveći neprijatelj i da mora biti vrlo pažljiv prilikom probijanja na vrh. Dobar start i još bolji prvi krug, praktično su rešili pitanje pobednika…

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Neko vreme, interesantna bitka vodila se za drugo i treće mesto, u kojoj su učestvovali odlični, da kažemo preporođeni Iannone, kao i dva fabrička vozača Yamahe. Vinales je primetno napokon bio zadovoljan svojim motociklom, što je efektno pretvorio u sigurnu vožnju, osvajajući drugu poziciju ispred Iannonea, kojem je treće mesto bilo ujedno i prvo pobedničko postolje od kada je prešao u Suzuki.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Valentino Rossi se neko vreme činio kao kandidat za borbu za drugo mesto, međutim, znatno toplija staza ubrzo je počela da pravi probleme Italijanu kada je u pitanju prednji pneumatik, te se „vozić“ Vinales, Iannone, Rossi ubrzo razvukao na preko pet sekundi i takav ostao praktično do kraja trke, na veliku žalost prilično malobrojne publike u Teksasu, koja je očekivala daleko više duela na stazi.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Ono što će Rossija mnogo više pogoditi jeste činjenica da bi i sa sedmom pozicijom u Argentini (da ga je Marquez pretekao), „Doktor“ osvojio 9 poena, te bi sada bio na deobi od 4. do 6. mesta, gde su Crutchlow i Zarco, a opet samo osam bodova zaostatka iza vodećeg Doviziosoa, koji se osvajanjem pete pozicije na jučerašnjoj trci, ponovo vratio na lidersku poziciju u generalnom poretku, doduše, sa samo poenom prednosti ispred Marqueza.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Dovi je do ovih poena došao nakon zaista lavovske borbe sa Crutchlowom, koji je polovinom trke pao, kao i protiv uvek nezgodnog Zarca, koji je „popustio“ tek kada su pneumatici na Tech3 Yamahi počeli da „blede“. Odličan, sedmi, iza ovog dvojca bio je Dani Pedrosa, koji je vozio sa prelomom šake, koji je zadobio na prethodnoj trci u Argentini, upravo nakon duela sa Francuzem, kada je maleni Španac trku završio u prvom krugu, uz spektakularan „highside“!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  I dok su prve dve trke bile zaista zanimljive, gotovo za prepričavanje, dotle je treća, vožena u Americi, još jednom potvrdila da nisu baš sve staze, a ni lokacije, pogodne za MotoGP. Ne samo da je publike bilo ispod svih očekivanja, već je i sama staza bila u katastrofalnom stanju, sa brojnim neravninama, koje više priliče nekom off-road poligonu. A da ni to nije ono najgore, potvrdila je sama trka, koja je pomalo ličila na modernu F1, gde se još jednom pokazalo da je Laguna Seca daleko zanimljivija i spektakularnija manifestacija od „nametnutih“ staza, dizajniranih od famoznog Hermanna Tilkea.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Na svu sreću, već za dve nedelje, MotoGP karavan se seli u Evropu, na legendarnu stazu Jerez, gde se očekuje velika borba između vodećih, pre svega španskih vozača i gde bismo napokon mogli da vidimo Lorenza u nekom boljem izdanju, nakon otužne vožnje i tek 11. mesta u jučerašnjoj trci. A, ukoliko je Yamaha, koliko-toliko, krenula pravim smerom po pitanju elektronike, ne treba isključiti ni Rossija, kojem je upravo Jerez jedna od najomiljenijih staza, na kojoj drži apsolutni rekord od aktivnih vozača, od čak devet pobeda u svim klasama!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: amerika, cota, iannone, marquez, motogp, rossi, sport, vinales