0

MotoGP 2018 Termas de Rio Hondo: Pobesneli Marc!

Trka za VN Argentine na stazi Termas de Rio Hondo još dugo će se prepričavati, a naročito vožnja Marqueza, koji je uspeo da tokom jedne trke nakupi čak tri kazne i pri tome, u finišu, fizičkim kontaktom, sa staze izbaci Rossija!

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

Druga trka ovogodišnjeg MotoGP šampionata, koja se juče vozila na stazi Termas de Rio Hondo u Argentini, svakako će se još dugo, dugo prepričavati, nažalost, ne toliko po zaista odličnoj borbi čak četiri vozača za pobedu, da ne kažemo „autsajdera“, ali sigurno ne favorita, već više zbog brojnih kontroverznih dešavanja još pre samog starta, kao i po gotovo samoubilačkoj misiji Marqueza koja će gotovo sigurno uticati i na nastavak šampionata!

pročitaj još

   

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Promenljivi vremenski uslovi pre samog početka uticali su na to da direkcija proglasi tzv. Wet Race, odnosno trku po vlažnoj stazi, ali se staza toliko brzo prosušila još dok su svi motocikli bili na gridu, da su bukvalno svi odlučili da u poslednji trenutak promene motocikle „za suvo“… Svi, osim vozača na pol-poziciji, Jack Millera, koji je doneo pravu odluku i izašao na „slikovima“.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Tada nastaje prvi „cirkus“ u režiji Dorne, gde smo 15-ak minuta gledali usamljenog Millera kako čeka da mu se pridruže ostali, koji su napokon stigli, ali po sistemu tzv. grid penalty, odnosno startovanja sa začelja. A budući da je to bio bukvalno ceo poredak iza prvoplasiranog, dogodilo se to da je drugoplasirani Pedrosa startovao nekih četiri reda pozicija iza Millera, i tako svi za njim, prema rezultatu iz kvalifikacija.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Drugim rečima, jedini vozač koji je dobro odabrao motocikl i „gume“, dobio je „fore“ svega nekih 50-ak metara jer jednostavno nije bilo dovoljno sigurno da svi ostali startuju iz pit-lane, kao što se svojevremeno dogodilo na VN Nemačke, kada je jedini Bradl krenuo sa startne linije. No, tu je tek bio početak, jer je nakon takve, pomalo komične scene, usledio novi „cirkus“ budući da se Marquezu, neposredno pred start, ugasio motocikl!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Prema pravilima, takmičar je dužan da podigne ruku, nakon čega redari trebaju da ga „odguraju“ u boksove, odakle će motocikl startovati ili biti poslat na začelje poretka. Marquez jeste podigao ruku, ali istovremeno pokušao da „upali“ motocikl guranjem, što mu je i pošlo za rukom. Zatim se aktuelni šampion na samom „gridu“ okrenuo, izmanevrisao i vratio na svoje startno mesto, uprkos gorespomenutom pravilu, ali i pravilu koje nalaže da je strogo zabranjeno voziti motocikl u suprotnom smeru na stazi, što je Marquez uradio ne bi li se vratio na poziciju.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Kada je trka krenula, učinilo se da ćemo napokon uživati u 24 kruga žestokih borbi i pokušaja favorita da se probiju iz sredine poretka do vodećeg Millera. No, ubrzo nakon što se Marquez, koji je tokom celog vikenda imao zaista žestok tempo u Argentini, probio na vodeću poziciju, stigla je prva kazna tzv. prolaska kroz boksove, kao posledica onog „cirkusa“ neposredno pred start trke. Španac sa prve pada na predzadnje mesto, odakle kreće njegov novi juriš ka čelu poretka.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  U međuvremenu, u vodećoj grupi, koju su činili Miller, Pedrosa, Zarco, Rins i Crutchlow, a koja je već počela da se odvaja od ostatka „karavana“ gde su se nalazili Dovizioso, Vinales i Rossi, došlo je do prvog ozbiljnog incidenta, gde je Zarco poprilično nekontrolisano „uleteo“ pod Dani Pedrosu, u pretposlednjoj krivini, gde je još uvek bilo vlažno. Rezultat – Dani izbačen sa idealne, suve linije, gotovo istog trenutka pravi tzv. high-side, pada na glavu i završava trku pokraj staze! Direkcija trke je nekim čudnim kriterijumom procenila da je ovo samo trkački incident, te je Francuz ostao bez sankcija.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  A onda na scenu stupa Marquez, koji je na još brutalniji način sa staze „uklonio“ Aleix Espargara na Apriliji, na kojeg je krug-dva ranija, na sličan način naleteo i Petrucci, da bi zatim Marc po istom „receptu“, u istoj krivini, umalo „pokupio“ novajliju Nakagamija, koji se ispred nemilosrdnog Španca sklonio u poslednjem trenutku. U direkciji su sada napokon reagovali te deklarisali „napad“ Marqueza na Espargara kao nesportski kontakt, te je usledila druga kazna za aktuelnog šampiona u vidu prepuštanja jedne pozicije na stazi.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  No, čak i tako, Marquez je zaista bio brutalno brz i protivnike preticao ili „uklanjao“ krug za krugom, da bi se na svega par krugova pre kraja, našao na sedmom mestu, tik iza Rossija i Vinalesa. Taman kada smo pomislili da će Marc do finiša prilično lako obići i ostaviti Yamahin dvojac, koji su se poprilično mučili u promenljivim uslovima u Argentini, Marquez pravi novi nepromišljeni potez i na još brutalniji način u odnosu na Espargara, u istoj krivini „uleće“ u Rossija i njegovu M1, nekon čega „Doktora“ izbacuje na vlažan deo staze, a zatim i na travu što je rezultovalo padom Italijana i praktično upropašćenom trkom.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Do kraja trke, pomahnitali Španac je uspeo „na guranje“ da obiđe i Vinalesa, ali su u direkciji ipak odlučili da je aktuelni šampion zaista već preterao sa incidentima, te je na finalno vreme, dobio kaznu od 30 sekundi, što ga je „bacilo“ na tek 18. mesto, taman ispred Rossija, koji je prošao kroz cilj tek kao 19.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Potpuno u senci ovih suludih dešavanja, Crutchlow je na najbolji način iskoristio svoje iskustvo, snagu Honde i sačuvane pneumatike, te preuzeo vođstvo nakon što se Miller „prekočio“ u jednoj od krivina, te izdržao napade Zarca, da bi uknjižio svoju treću pobedu za LCR tim. Iza Zarca, treći je ciljem prošao odlični Rins, kome je ovo ujedno i prvi podijum za Suzuki, dok je četvrto mesto pripalo junaku „cirkusa“ sa startnog poretka – Jacku Milleru.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Nakon trke, naravno da je fokus bio na sukobu Marquez-Rossi, te je Španac pokušao sa svojim „šefovima“ da ode do Yamahine garaže, gde mu nije pružena dobrodošlica, te se već sada, a naročito nakon intervjua glavnih aktera posle trke, može reći da ovo preti da preraste u veći sukob od onog iz 2015. godine, koji je kulminirao okršajem u Sepangu. Da li će za svoj „nastup“ u Argentini Marquez dobiti i nešto oštriju kaznu od ove od 30 sekundi, teško je reći, ali se mora priznati da je, i pored izuzetno uzbudljivih trka, primetan trend sve većeg „fizičkog“ obračuna na stazi među rivalima, u kojem ni Zarco ne zaostaje, a koji se, iskreno se nadamo, neće uskoro završiti sa tragičnim posledicama.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Inače, pobedom na VN Argentine, vođstvo u generalnom plasmanu je preuzeo Crutchlow, dok se iza njega sada nalazi pobednik prve trke, Andrea Dovizioso, kome, baš kao ni njegovom Ducatiju, a ni timskom kolegi Lorenzu, staza u Argentini nije nimalo prijala. Treći je Johann Zarco, dok je četvrtoplasirani u šampionatu sada Maverick Vinales. Sledeća trka na programu je 22. aprila, na stazi Circuit of the Americas u Teksasu, na kojoj je do sada, u MotoGP klasi, pobeđivao isključivo Marc Marquez.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: argentina, crutchlow, honda, marquez, motogp, rossi, termas de rio honda