0

U ČAST JUBILEJA: Deset legendi BTCC šampionata!

U godini kada Britanski šampionat turing automobila (BTCC) slavi 60. rođendan, prisećamo se 10 automobila koji su ostavili najupečatljiviji trag na ovim kružnim trkama

Foto: BTCC

Foto: BTCC

U čast proslave jubilarnog 60. rođendana čuvenog BTCC šampionata (British Touring Car Championship) sastavljena je zvanična lista od 10 legendarnih trkačkih modela koji su na poseban način obeležili ovo takmičenje.

pročitaj još

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Alfa Romeo 155 TS
  U klasičnom stilu Alfa Romea, model 155 TS bio je jedan od najlepših automobila na stazi, ali i veoma moćan. Godine 1994. Gabrielle Tarquini osvojio je šampionat sa ovom crvenom lepoticom!

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Audi A4 quattro
  Audi A4 quattro poznat je po svom pogonu na sva četiri točka koji mu je i omogućio da trijumfuje u mnogim trkama. To je dovelo do “pobune” koja je rezultovala zabranom nakon osvajanja šampionata 1996. godine.

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  BMW E30 M3
  Jedan od najpoznatijih automobila s kraja ’80-ih, BMW M3 je postao auto snova mnogih zaljubljenika u brzinu. Ovaj status zadržao je i danas, između ostalog, zahvaljujući trkačkoj istoriji. Pored velikih uspeha u DTM-u, “kockica” je trijumfovala u BTCC šampionat 1988. i 1991. godine!

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Chevrolet Camaro
  Američki automobili oduvek su privlačili pažnju, a ni Camaro nije izuzetak. Iako nije mogao da prati evropske rivale u krivinama, na pravcima je to nadoknađivao! Frank Gardner osvojio je šampionat 1973. godine u Camaro Z28.

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Ford Sierra Cosworth RS500
  Sierra Cosworth RS500 je za veoma kratko vreme izgradila sportsku reputaciju kao automobil idealan za BTCC. Toliko je bio dominantan u svoje vreme da je davne 1990. godine cela A klasa bila potpuno sačinjena od ovih modela. Mali broj vozila asocira na BTCC u meri u kojoj to čini Ford Sierra Cosworth RS500.

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Honda Civic
  Hondin model Civic postao je jedan od najvećih BTCC vladara modernog doba. Naime, sve šampionate od 2011. do 2016. godine, osim jednog, osvojio je ovaj temperamentni “Japanac”.

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Lotus Cortina
  Lotus Cortina je prigrabila šampionat daleke 1964. godine, a ostalo je upamćeno kako se u pojedinim krivinama “propinje” na tri točka!

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Mini 1275 GT
  Mali, izvorni Mini takođe je učestvovao u BTCC šampionatu. Mini 1275 GT poznat je po tome što nije zazirao od toga da se uhvati u koštac sa daleko većim i snažnijim rivalima. Jedan od razloga što ga je publika prosto obožavala!

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Rover SD1
  Iako velikih proporcija, Rover SD1 je zahvaljujući V8 agregatu unosio posebnu notu  svojim neodoljivim zvukom, neretko izazivajući oduševljenje u publici. Stvari su bile još interesantnije kada se nalazio uz rame sa američkim rivalima.

  Foto: Newspress

  Foto: Newspress

  Volvo 850
  Kao jedini karavan u BTCC-u, Volvo 850 Estate momentalno je postao legenda! Iako je imao problem sa aerodinamikom, ovaj kockasti karavan doneo je veliku popularnost švedskoj marki.

  TopSpeed Team
  Izvor: Newspress

  chats-viber-ts

  Tagovi: alfa romeo, btcc, ford, honda, legende, šampionat, touring, volvo