0

RUTINSKA PRIPREMA: Poznati maratonski Dakar Rally počinje za koji dan!

Šestog dana 2018. godine počinje 40. Dakar Rally, koji se po deseti put vozi u Južnoj Americi, ovoga puta kroz bespuća Perua, Bolivije i Argentine

Foto: Dakar Rally

Foto: Dakar Rally

Tradicija se nastavlja i u 2018. godini, jer sezona svetskog auto-moto sporta ponovo počinje čuvenim maratonskim relijem Dakar. Po deseti put od kada je iz Afrike, zbog bezbednosnih razloga, prebačeno u Južnu Ameriku, ovo takmičenje koje do samih granica izdržljivosti dovodi sve učesnike i njihova vozila, 6. januara krenuće iz glavnog grada Perua, Lime, pa kroz Boliviju i prestonicu La Paz, gde je planiran i dan odmora, sve do Argentine i cilja u Kordobi, 20. januara.

pročitaj još

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  Itinerer predviđa put dug više od 9.000 kilometara, od kojih su nešto preko 5.000 specijalni ispiti, a 4.000 vozne deonice. Čak sedam etapa, od 14 takmičarskih dana, vozi se u potpunosti po peščanim dinama. A pet dana učesnici će provesti na nadmorskim visinama većim od 3.000 metara.

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  Prema poslednjim podacima, prijavljeno je ukupno 525 tamičara i to 190 u konkurenciji motocikala i kvadova, 105 automobila uključujući i 14 SxS vozila, te 42 kamiona. Zanimljivo da će naša zemlja ponovo imati svog predstavnika na ovom takmičenju. To je Subotičanin Gabor Saghmeister, višestruki šampion u motokrosu, koji će sa motociklom KTM 450 Rally Replica sa startnim brojem 89 krenuti na svoj deseti Dakar Rally.

  Foto: Red Bull Content Pool

  Foto: Red Bull Content Pool

  Dakle, sve je spremno za 15 dana neverovatnih iskušenja širom južnoameričkog kontinenta, od Pacifika, preko Anda, kroz tri države. A, ko su favoriti? Kao i obično, to su vozači velikih fabričkih ekipa koje su zahvaljujući velikim budžetima najbolje opremljene i najbolje pripremljene. Svi ostali, mogu samo na moment da privuku pažnju, ali neka veća iznenađenja ne treba očekivati. Ipak, i pored toga jedno je sigurno, 40. Dakar Rally će doneti veliku i neizvesnu borbu!

  Foto: Dakar Rally

  Foto: Dakar Rally

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: dakar, južna amerika, raid, rally, reli