0

MotoGP Valencia: Marquez šampion, uz “infarkt” završnicu!

Iako je i pre trke bio glavni favorit za osvajanje titule, Marc Marquez se ovog puta morao dobro pomučiti za nju, a malo je nedostajalo da svojom nesmotrenošću u finišu, čak i ostane bez nje!

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

Marc Marquez postao je po četvrti put šampion sveta u “kraljevskoj” MotoGP klasi, i to na poslednjoj trci sezone, koja se vozila na “domaćem” terenu, nedaleko od Valensije. Velika bodovna prednost od 21 poen jeste bila prilično dobar “adut” u rukama starog/novog šampiona, ali je neizvesnost potrajala gotovo do samog kraja, i to je malo nedostajalo da dođe do potpunog preokreta!

pročitaj još

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Naime, na uskoj i krivudavoj stazi, koja se baš i “ne slaže” sa Ducatijem, Andrea Dovizioso odlično je startovao, i sa devete pozicije probio se na peto mesto, tik iza klupskog kolege Lorenza. Sam početak obeležio je duel Marqueza i agresivnog Zarca, kojeg je Španac pametno propustio ispred, ne želeći da previše rizikuje u duelu sa “ratobornim” Francuzem.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Grupa od pet vozača, zaključno sa Doviziosom, držala se na okupu gotovo ¾ trke, kada je Marquez odlučio da je vreme za napad i da Zarco ispred samo remeti njegov ritam. Međutim, odmah u prvoj krivini, nakon startno-ciljnog pravca, Marc je prekasno kočio i samo svojom neverovatnom sposobnošću, ali i dobrom dozom sreće, ostao na točkovima, preko veštačke trave i šljunka, nazad na stazu, na petu poziciju!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  I taman kada se činilo da smo dobili neizvesnu borbu za titulu do samog kraja, neočekivano sa Desmosedici GP17 pada prvo Lorenzo, a u istom krugu, par krivina kasnije i Dovi, nakon čega je sve praktično bilo gotovo! Marquezu je ostalo da rutinski trku privede kraju, a nama da uživamu u finalnom duelu između fantastičnog Zarca i Pedrose, koji je Španac, u poslednjem krugu, rešio u svoju korist!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Da li je nešto moglo da bude drugačije, da je Lorenzo, kojim slučajem poslušao “naredbe” tima i propustio Doviziosoa napred, teško je reći. Činilo se da je Dovi, barem u prvoj polovini trke, imao tempo da prati Honde, ali “predložena mapa 8” koju su Lorenzu iz kruga u krug pokazivali na displeju, pa zatim i tabla iz boksa ”0/-1 Dovi”, nisu baš nešto delovali na “Spartanca”, koji se nakon trke pravdao da je namerno ostajao ispred kako bi Doviju “pravio zavetrinu” na pravcu!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Kako bilo, Andreu je skupo koštao loš rezultaz iz Australije, koji ga je stavio u gotovo nemoguću poziciju u poslednjoj trci sezone. No, čak i tako, mora se priznati da su Dovi i Ducati, ove sezone, odradili fantastičan posao i uspeli da neizvesnost oko šampiona ostave za finale poslednje trke!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Fabričke Yamahe su i ovog puta bile, blago rečeno, ispod proseka, a čini se da je Rossi izvukao maksimum iz M1, i to stare 2016 šasije (kako navodi “Doktor” nakon trke), stižući na cilj peti, tik iza Rinsa na Suzukiju, dok je Vinales ostao “zaboravljen” na poziciji broj 12, što je više nego porazno, kada se zna da je dominirao predsezonskim testovima, i to upravo na ovoj stazi, sa vremenima koja su i do dve sekunde bila bolja od njegovih krugova u trci!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Kako bilo, neki će ovih dana slaviti, neki žaliti za propuštenim prilikama, a nas uskoro, baš na ovoj stazi, očekuju i prvi postsezonski testovi, gde će timovi isprobati nove ideje i rešenja za narednu sezonu, a neke prve uvide u odnose snaga treba tražiti tek na seriji testova u Maleziji, na stazi Sepang.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: andrea dovizioso, dani pedrosa, ducati, honda, johann zarco, marc marquez, motogp