0

RUTINSKA PRIPREMA: „Zlatni kvartet” gleda u pravcu Južne Amerike

Ekipa Peugeot Total i četvorica slavnih vozača, Peterhansel, Loeb, Sainz i Despres, pripremaju se za jubilarni 40. Dakar Rally koji se od 6. do 20. januara 2018. vozi u Peruu, Boliviji i Argentini

Foto: Red Bull Content Pool

Foto: Red Bull Content Pool

Poznati maratonski Dakar reli sve je bliži, pa je i ekipa Peugeot Total u završnoj fazi priprema. Automobil 3008DKR Maxi je uspešno prošao testiranja u Maroku gde su se okupile sve četiri šampionske posade koje će nastupiti za francuski tim. Iskusni Stephane Peterhansel i njegov suvozač Jean-Paul Cottret, pobednici poslednja dva takmičenja, predvodiće ekipu u kojoj su još WRC legende, Sebastien Loeb i Daniel Elena, kao i jedni španski tandem među Francuzima, Carlos Sainz i Lucas Cruz, te nekadašnji motociklista Cyril Despres i David Castera – svi spremni da francuskom proizvođaču donesu treći uzastopni trijumf na Dakar reliju.

pročitaj još

  Foto: Red Bull Content Pool

  Foto: Red Bull Content Pool

  Ove četiri posade krenuće put Južne Amerike i glavnog grada Perua, Lime, gde će 6. januara startovati 2018 Rally Dakar. No, pre toga, očekuje ih još jedna serija testova u Francuskoj i Portugalu, gde bi inženjeri Peugeota trebalo da obave završne provere svih sistema novog automobila 3008DKR Maxi. Ekipa ubrzano radi na novom sistemu osalanjanja i razvoju novih amortizera, što je za sada izvazvalo nekoliko manjih problema, ali se očekuje da sve bude spremno za legendarni maratonski reli, kojim, po tradiciji, počinje sezona svetskog auto-moto sporta.

  Foto: Red Bull Content Pool

  Foto: Red Bull Content Pool

  Što je još važnije, nakon veoma napornog itinerera kroz Peru, Boliviju i Argentinu, “zlatni kvartet” Peugeota se nada da će se svi zajedno naći na cilju, 20. januara u argentinskom gradu Kordobi. Ukupno 18.000 pređenih test kilometara trebalo bi da donesu rezultat, ali reli Dakar je prilično surov. Ipak, ekipa Peugeot Total očekuje da će nakon ovog takmičenja 2018. neki rekordi, kao što su 19 pobeda u generalnom plasmanu i 148 na etapama, biti oboreni…

  Foto: Red Bull Content Pool

  Foto: Red Bull Content Pool

  Prošlogodišnji šampion, Peterhansel otkriva: “Trijumf na prošlom Dakar reliju za mene je bio fantastičan osećaj. Međutim, ovaj 2018 Dakar Rally je poseban jer je u pitanju njegovo 40. izdanje, kao i moje 29. učešće. Ko zna, možda je za mene i poslednje, pa zato bih voleo da bude uspešno.”

  Foto: Red Bull Content Pool

  Foto: Red Bull Content Pool

  Poznati WRC šampion Loeb kaže: “Zadovoljan sam brzinom kojom sam se adaptirao na drugačije uslove takmičenja i sada treba samo da budem konstantan u rezultatima. A da bi se to dogodilo, neophodna je odlična priprema posade, tima i vozila.” Još jedna WRC legenda, Sainz, koji je trijumfovao na Dakar reliju 2010. ističe: “Prethodnih godina pokazao sam da imam brzinu, ali mi je ponekad nedostajala sreća. Nadam se da ću u 2018. to povezati.”

  Foto: Red Bull Content Pool

  Foto: Red Bull Content Pool

  Petostruki pobednik u konkurenciji motociklista, Cyril Despres tvrdi: “Zaista mi se dopada novi 3008DKR Maxi. Mislim da predstavlja veliki korak napred u odnosu na prošlogodišnji automobil i da će se tek pokazadi da se trud celog tima isplatio. Pogotovo u situaciji u kojoj su se pravila malo promenila, pa vozila sa pogonom na sva četiri točka imaju izvesnu prednost, ali to ne znači da mi imamo razloga za opuštanje. Ipak, uveren sam da i ove godine imamo veliku priliku za uspeh.”

  Foto: Red Bull Content Pool

  Foto: Red Bull Content Pool

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 3008dkr maxi, dakar, peugeot, rally, reli, total