0

ODLAZAK JOŠ JEDNOG GIGANTA: Porsche se povlači iz WEC šampionata!

Pomalo neočekivano, iz Štutgarta je stigla vest da će ova sezona biti poslednja u kojoj će se Porsche takmičiti u okviru “kraljevske” LMP1 klase, te da se od 2019. godine posvećuje nastupu u Formuli E

Foto: lemans.org/ACO

Foto: lemans.org/ACO

Ljubiteljima Endurance trka, a naročito legendarne 24 časa Le Mans, nimalo se neće dopasti vest da je Porsche, uprkos nedavnim izjavama da i dalje ostaje posvećem WEC šampionatu i u 2018. godini, ipak odlučio da se na kraju ove sezone povuče iz daljeg takmičenja u LMP1 klasi!

pročitaj još

  Foto: lemans.org/ACO

  Foto: lemans.org/ACO

  Ovaj potez se „pravda“ promenom kursa nemačkog proizvođača, koji od 2019. godine planira da se posveti Formuli E i takmičenju „električnih“ bolida. Iako u Porscheu navode da je odluka o ulasku doneta ranije, interesantno je spomenuti i da je ovih dana, Mercedes odlučio da napusti DTM šampionat i takođe se posveti Formuli E od 2019.

  Foto: lemans.org/ACO

  Foto: lemans.org/ACO

  Druge informacije, opet, navode da su glavni razlozi povlačenja sve veći troškovi razvoja i nastupa u WEC šampionatu, kao i izuzetno konkurentan automobil Toyote, kojem je i ove, baš kao i prošle godine, pobeda na Le Manu izmakla zahvaljujući čitavom nizu „malera“.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Podsetimo, na kraju prošle sezone, još jedan član VW koncerna, Audi, odlučio je da napusti WEC šampionat zbog „rezanja troškova“ koji su nastali nakon famoznog Dieselgate skandala o emisiji izduvnih gasova, zbog čega se i Volkswagen povukao iz WRC šampionata.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Da i u slučaju Porsche možete doći do Dieselgate skandala, potvrđuje i najnovija vest o zabrani prodaje i registracije modela Cayenne Diesel u Nemačkoj nakon što je otkriven softver koji „reguliše“ izduvnu emisiju prilikom pregleda.

  Foto: Kim Stapleton/Fourtitude.com

  Foto: Kim Stapleton/Fourtitude.com

  S druge strane, neki izvori navode i da je prelaskom u Formulu E, sve izvesniji nastup jednog od brendova VW grupe u Formuli 1, od 2021. godine, kada treba da usledi nova izmena tehničkih propisa, praćena novim pogonskim jedinicama. Do sada se najviše špekulisalo da bi to mogao da bude Audi, međutim, nije isključeno će možda ipak Porsche dobiti zadatak da se „oproba“ u najprestižnijem takmičenju.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, formula e, le mans, porsche, povlačenje, volkswagen, wec