0

MotoGP Mugello 2017: Italijanski san!

Na šestoj trci ovogodišnjeg MotoGP šampionata, koja se vozila na stazi Mugello, nedaleko od Firence, Italijani su doživeli pravu ekstazu, budući da su u sve tri klase trijumfovali italijanski vozači, a vrhunac dana bila je pobeda Doviziosoa na Ducatiju!

Foto: motogp.com

Foto: motogp.com

Oni koji prate MotoGP šampionat, veoma dobro znaju da je trka u Mugellu nešto posebno, bez obzira na klasu, a za italijanske vozače, nešto poput hrama gde pobeda znači ispunjenje sna i upisivanje u istoriju! Ove godine, italijanska publika zaista je imala u čemu da uživa, budući da su u sve tri klase, trijumfovali domaći vozači.

pročitaj još

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Iako je Moto3 kategorija poznata po velikom broju vozača koji se do samog kraja bore za pobedu, ovaj put je Mugello nadmašio sva očekivanja, jer je bukvalno oko 20 vozača ušlo u poslednji krug sa mogućnošću da trijumfuje. Pobedu je na kraju odneo Andrea Migno, vozač Sky Racing Team VR46 (Rossijev tim), kojem je to ujedno i prva pobeda u karijeri!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u Moto2 kategoriji, gde su se do poslednje krivine, za pobedu borili Alex Marquez, Thomas Luethi i Mattia Pasini. Iako su pred trku sve nade polagane u Franca Morbidellija, koji je bio i najbrži u kvalifikacijama, ipak je Pasini bio taj koji je domaću publiku digao na noge, i to kako! U poslednjem krugu, sa treće pozicije, probio se na prvu u dve krivine i pokazao da itekako ima šta da traži u ovoj kategoriji!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  U „kraljevskoj“ klasi MotoGP, očekivala se velika borba između Yamahinih vozača, dok su se Ducatijevi i Hondini „jahači“ najavljivani kao favoriti iz senke! Mugello je u prvom krugu prosto „proključao“, kada je Rossi nakon odličnog starta, izbio na prvu poziciju, praćen Vinalesom i fantastičnim Lorenzom, koji se iz drugog startnog reda probio među vodeće već u prvoj krivini!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Sledećih nekoliko krugova, proteklo je u fantastičnoj borbi Rossija i Lorenza, čiji je Ducati na pravcu naprosto „oduvao“ konkurenciju, dok je Yamaha udarac uzvraćala na krivudavim delovima staze, pre svega na kočenju pred Scarperia krivinu.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Kako je Lorenzoova ofanziva jenjavala, tako je Dovizioso pojačao tempo, te ubrzo prestigao i Rossija za drugo, a par krugova kasnije, i Vinalesa za prvo mesto. No, Ducatijeva „bajka“ tu se ne završava, budući da je fantastični Danilo Petrucci, startujući sa 9. pozicije (imao je drugo vreme u kvalifikacijama, koje mu je poništeno), ubrzo sustigao vodeću trojku, a zatim „odstrelio“ prvo Doktora, a potom i Mavericka!

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  No, prilično potrošen zadnji pneumatik na Petruccijevom Desmosedici primorao je mladog Italijana da drugu poziciju prepusti Vinalesu, koji i pored svog truda, nije uspeo da sustigne i prvoplasiranog Dovija. Rossi je na nekih osam krugova pre kraja počeo da posustaje, usled fizičke (ne)pripremljenosti za velika opterećenja u Mugellu, nakon pada koji je doživeo na motokrosu, par dana ranije.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Odličnu trku imao je još jedan Ducati, i to Alvaro Bautista, koji je na cilj stigao kao peti, ostavivši iza sebe nemoćnog Marqueza. Johann Zarco na kraju se probio do sedmog mesta, ispred Lorenza, dok je treći fabrički vozač Ducati Corse, Michelle Pirro, na cilj stigao kao deveti, sa oko pola sekunde zaostatka iza „Spartanca“.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  U poslednjem krugu, Dani Pedrosa je prilikom preticanja Crutchlowa napravio ozbiljan „kiks“ koji je obojicu koštao izletanja, a sudeći po gestikulacijama Britanca, Cal je bio više nego iznervirao ovim potezom malog „samuraja“.

  Foto: motogp.com

  Foto: motogp.com

  Naredna trka vozi se već sledećeg vikenda, na stazi u Katalunji, gde se očekuju ne samo više temperature, već će vozače dočekati i relativno loš asfalt, praćen (novim) izmenama u poslednjem sektoru staze, koji prema rečima većine vozača, kao da je krojen po meri Honde.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: dovizioso, ducati, motogp, mugello, petrucci, rossi, vinales, yamaha