4

IZ ETCC U TCR: Dušan Borković prelazi u svetsku TCR seriju

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Dvostruki evropski šampion u automobilizmu, Dušan Borković, najavio je povratak na svetsku scenu, nastupom u TCR seriji. Borković će voziti novog Seat Leona uz podršku mađarskog B3 racing tima. Odluka Borkovića je usledila nakon višemesečnog razmišljanja i vaganja ponuda timova iz WTCC-a i TCR-a, ali I drugih trkačkih serija, kao i pregovora sa sponzorima.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Konačnoj odluci srpskog vozača najviše su doprineli pregovori sa B3 Racing timom iz Mađarske, sa kojim je Borković osvojio trofej šampiona Evrope i koji su mu tokom cele sezone bili velika podrška.

Foto: TCR

Foto: TCR

“TCR će za mene biti veliki izazov. Presrećan sam što ću posle evropskog, i u svetskom šampionatu nastaviti sa sjanim B3 Racing timom. TCR čelnici su mi veoma poznati i sa njima sam u sjajnom odnosu, s obzirom da sam još 2013. godine vozio pod njihovim rukovodstvom u ETCC šampionatu. Dugo sam vagao i odlučio da je TCR , kao svetsko takmičenje privatnih vozača uz maksimalnu podršku fabrika, ipak bolji za mene, za razliku od WTCC-a gde je veći fokus na fabričkim timovima”, objasnio je Borković svoju odluku.

Foto: TCR

Foto: TCR

Vlasnik TCR-a, Marcello Lotti, pre 11 godina je osnovao WTCC šampionat i iz njega izašao 2014. godine, a 2015. pokrenuo novi, sasvim inovativni TCR. I ovaj svetski šampionat ima 24 trke u 12 trkačkih vikenda, a za samo godinu dana, u njemu su se oprobali Rob Huff, Gianni Morbidelli, Pepe Oriola i mnogi drugi. Zanimljivo je da će se tri trkačka vikenda voziti uz F1, a Marcello Lotti i Bernie Ecclestone uveliko rade na tome da TCR postane najvažniji touring šampionat.

Foto: TCR

Foto: TCR

Prva trka vozi se 3. aprila 2016. godine na stazi u Bahreinu, a šampionat se završava 20. novembra uličnom trkom u Makau.

Izvor: PR Dušan Borković

chats-viber-ts

Tagovi: dušan borković, etcc, seat leon, tcr, wtcc
Popularni komentari
 • P
  Prijatelj

  Bravo legendo!

 • Р
  Рејналд

  Gledao sam mnoge auto trke na TV-u,ali ovaj TCR sampionat nikad nisam zapazio…Da li je u okviru WTTC ili potpuno druga prica?Ko prenosi to?Pretpostavljam da ce RTS otkupiti prava prenosa…

  Redakcija TopSpeed:

  TCR je potpuno druga serija, nije deo WTCC-a, a prenosi su, za sada, “slaba tačka”, no, verovatno će se i to popraviti kako bude rasla popularnost takmičenja. Na Internetu se mogu pronaći live stream prenosi (nismo sigurni ko od stranih TV stanica prenosi), ali će RTS vrlo moguće prenositi trke, sad kad će Borković nastupati…

 • a
  ajk

  etcc je bio smesan sampionat sa fakticki tri vozaca ovi ostali nisu za spominjati videcemo ga u tcru vrlo hrabar potez nadam se da se nece odmah zaliti na auto ako ne bude zadovoljan plasmanom tj ako ona bude nezadovoljna u svakom slucaju lepo da imamo srbina u tako jakom sampionatu jacem po meni od wtcca