0

Raikonen već napustio Lotus

Foto: TopSpeed, Fox Images

Foto: TopSpeed, Fox Images

Sada je i zvanično potvrđeno ono što se naslućivalo. Do razlaza između Raikonena i Lotusa došao je i pre kraja ove sezone, budući da je Finac odlučio da propusti naredene dve trke, u SAD i Brazilu. Kao glavni razlog za to navedena je operacija leđa, kojoj Raikonen treba da se ovih dana podvrgne na klinici u Salcburgu. S tim u vezi, njegov menadžer, Stiv Robertson je izjavio da je “borba za Špampionat 2013. svakako završena” i da će četiri dodatne nedelje za oporavak dobor doći kako bi se na vreme započele pripreme za novu sezonu u Ferariju.

Međutim, još u Abu Dabiju se govorilo o tome da je ta trka poslednja koju svetski šampion iz 2007. vozi za Lotus. Pored problema sa leđima, u centru pažnje bila je i svađa preko radio veze koja je otišla u “etar” tokom trke u Indiji, kada su Raikonen i Alan Permane, sportski direktor Lotusa, razmenili sledeće reči:

“Kimi, skloni mu se sa j…… puta!” – povikao je Permane na Raikonena da se propusti timskog kolegu Romana Grožana, koji je u tom trenutku bio brži i išao ka podijumu.
“Ne moj da vičeš, d……! Sklonću se kada budem mogao.” – uzvratio je Raikonen.

Foto: TopSpeed, Fox Images

Foto: TopSpeed, Fox Images

Nekoliko dana nakon ovoga Erik Bulije, šef tima Lotus, se javno izvinio zbog ovoga, ali to baš nije impresioniralo Raikonena, koji praktično cele ove sezone “volontira” u ekipi. Naime, ugovorena suma od 8 evra za njegov angažman, plus bonus od 50.000 evra po poenu, što ukupno iznosi 17,15 miliona evra, još uvek nije isplaćena, jer se čeka rezultat dogovora sa novim sponzorima.

I onda je sasvim jasno zbog zašto je Kimi Raikonen “izgubio” interes da pomogne Lotusu u borbi za, recimo, vicešampionsku titulu protiv Mercedesa i Ferarija. Uostalom, on je već fokusiran na prelazak u italijanski tim i novog-starog rivala, Fernanda Alonsa, a za to vreme, u preostale dve trke ove sezone, u timu Lotus zameniće ga Italijan Davide Valseki.

Zoran Živkov/TopSpeed.rs

Tagovi: lotus, raikonen