1

WTCC i ETCC Paul Ricard: Demonstracija sile!

Foto: WTCC

Foto: WTCC

Samo nedelju dana nakon zaista bogatog trkačkog vikenda u Slovačkoj, WTCC, ali i ETCC karavan, stigli su do Francuske i legendarne staze Paul Ricard, gde su se u nedelju, održale po dve trke u svakom od šampionata touring automobila.

Foto: WTCC

Foto: WTCC

Za aktuelne šampione iz Citroena, „domaći teren“ bio je prava prilika za demonstraciju sile, što je u prvoj trci i učinjeno, na najbolji mogući način! Čak četiri fabrička Citroenova vozača našla su se na vrhu, s tim da je Sebastien Loeb ovaj put slavio „kod kuće“, dok je drugi Francuz, Yvan Muller, ovaj put, morao da se zadovolji drugim mestom, ispred aktuelnog šampiona i lidera u generalnom poretku, Jose-Maria Lopeza. Pobedničko slavlje upotpunio je Kinez Ma Qing Hua, u četvrtom Citroenu C-Elysee…

Foto: WTCC

Foto: WTCC

Ova dominacija i nije toliko iznenađujuća, koliko nemoć Honde da se adekvatno odupre, budući da se ispred fabričkih Civica, Monteira i Tarquinija, našao „privatni“ Chevrolet Cruze Tom Chiltona, ali i isto tako privatni Civic sve boljeg Norberta Michelisza.

Foto: WTCC

Foto: WTCC

Druga trka donela je nešto više uzbuđenja i promena u odnosu na startne pozicije… Lopez je, baš kako on to ume, odlično startovao i vrlo brzo stigao do čela kolone, dok su ga sasvim dobro pratila druga dva Citroena, Kinez Hua i pobednik prve trke, Loeb. No, višestruki reli šampion je napravio jednu nekarakterističnu grešku, udarajući u zaštitne gume na stazi koje sprečavaju „presecanje“ šikane, usled čega je toliko oštetio svoj Citroen, da je morao da odustane.

Foto: Luka Kulundžić/TopSpeed

Foto: Luka Kulundžić/TopSpeed

Četvrti u koloni Citroena koji su se probijali ka vrhu, bio je Yvan Muller, kojem su, ovaj put, nešto teže išla preticanja, ali je nakon odustajanja Loeba, nasledio četvrtu poziciju, iza timskog kolege, Ma Qing Hua. Iako definitivno van konkurencije kada su u pitanju Citroeni, odlični Michelisz nije odustajao od potere za Lopezom, sve do linije cilja, osvajajući više nego dobro drugo mesto, čime je „pokvario“ novo trostruko slavlje francuske ekipe.

Foto: WTCC

Foto: WTCC

Kada je reč o generalnom poretku, i nakon trka u Paul Ricardu, prednost Lopeza ostaje više nego solidna, taman kada se činilo da je, nakon prve trke, ozbiljno ugrožena, ne samo od strane najbližeg pratioca Mullera, već i trećeplasiranog Loeba. No, loši rezultati dvojice Francuza u drugoj trci, povećali su bodovnu prednost Argentinca, na pet trkačkih vikenda do kraja…

Foto: ETCC

Foto: ETCC

Kada je reč o evropskom prvenstvu, tu je razloga za slavlje bilo i kod nas, u Srbiji. Najbrži u kvalifikacijama, za šta se u ETCC-u osvajaju tri poena, Dušan Borković je pokazao svoju brzinu, pre svega, u prvoj trci, gde je ostvario svoju treću ETCC pobedu. Druga trka prošla je više nego dobro, budući da je Borković, sa osmog mesta, na kraju stigao do druge pozicije, dok je svoju prvu pobedu ostvario Nemac Andreas Pfister.

Ovakav rezultat je, manje-više bio i očekivan, budući da konkurencija u ETCC ipak nije više na tako visokom nivou, te se iskreno nadamo da će već sledeće sezone, Borković svoju brzinu pokušati da demonstrira u nekom jačem šampionatu, a „šuška“ se i o povratku u WTCC.

Još jedan srpski predstavnik uzeo je bodove na Paul Ricardu, a to je Mladen Lalušić, koji je u prvoj trci zauzeo osmu poziciju, dok je u drugoj trci, startovao sa pol-pozicije, ali je na kraju ipak završio kao sedmi. Dejan Bulatović iz Crne Gore bio je nešto uspešniji, budući da je u prvoj trci bio šesti, dok je drugu trku završio na petom mestu.

Prvu ETCC trku, tačnije proglašenje pobednika, obeležio je i jedan, može se reći, skandal organizatora, koji su prvo pogrešno najavili pobedničko postolje kao deo WTCC-a, a ne ETCC šampionata, da bi ubrzo, pustili i pogrešnu himnu za Borkovića („Hej, Sloveni“, umesto „Bože, pravde“!), tokom koje je, da li zbog „greške“ ili zbog negodovanja Borkovića na podijumu, i zvanično prekinut TV prenos proglašenja pobednika!

Foto: WTCC

Foto: WTCC

Sledeći WTCC trkački vikend čeka nas već sredinom jula, i to u Portugalu, dok je pred ETCC vozačima poduža pauza, budući da se naredna trka vozi tek u septembru, na stazi Brno, u Češkoj.

Preuzmite i kompletne rezultate za PRVU i DRUGU trku WTCC-a u Paul Ricardu (PDF dokument)…

Đorđe Pavićević/TopSpeed

Tagovi: dušan borković, etcc, sebastien loeb, wtcc
Popularni komentari
  • P
    Panco

    Jel ste videli sta fasisti eu rade Borkovicu srbinu i pravoslavcu i grcima.A wtcc jedno obicno …nje !