1

RACE OF CHAMPIONS: Coulthard šampion među šampionima!

Foto: RoC

Foto: RoC

Tradicionalno, sezona svetskog auto-moto sporta završava se “Trkom šampiona”. Tako je trebalo da bude i prošle godine, međutim, događaj u Bangkoku je okazan zbog političke nestabilnosti na Tajlandu. Zato su organizatori ove godine bili u potrazi za mirnijom destinacijom… I pronašli su je, na ništa manje ezgotičnom mestu – Barbadosu!

Foto: RoC

Foto: RoC

Tako su sa na Karibima okupili neki od šampiona iz ove sezone, kao i neki od specijalnih gostiju. Najpre, bio je tu prošlogodišnji pobednik “Trke šampiona”, Francuz Romain Grosjean, vozač F1, kao i devetostruki pobednik Le Mansa, Danac Tom Kristensen. Iz sveta F1, bila je tu i Škotlanđanka Susie Wolff, test-vozač Vilijamsa, dok je čast GP2 Serije branio šampion, Britanac Jolyon Palmer. Nemac Pascal Wehrlein, iako takmičar DTM-a, te Francuz Esteban Ocon iz evropske F3, takođe, već imaju iskustva sa F1, pa su se i oni našli na spisku učesnika, baš kao i škotski veteran David Coulthard.

Foto: RoC

Foto: RoC

Od ostalih gostiju, bio je tu i aktuelni šampion WTCC-a, Argentinac Jose-Maria Lopez, pa Amerikanac Ryan Hunter-Reay iz Indicara, ovogodišnji šampion V8 Supercars, Australijanac Jamie Whincup, te Norvežanin Petter Solberg, nekadašnji šampion WRC-a, a sada Rallycrossa. Među učesnicima, našli su se i zvezda Dakar relija i sličnih off-roud takmičenja, Amerikanac Robby Gordon, te njegov sunarodnik iz Nascara Kurt Busch, kao i nekadašnji šampion sveta u motociklizmu, Austalijanac Michael Doohan. A boje domaćina branili su Rhett Watson i Dan Skeet, koji su u tandemu nastupli u “Kupu nacija”.

Foto: RoC

Foto: RoC

Naime, “Trka šampiona” je višednevni događaj koji se organizuje na zatvorenoj kružnoj stazi u obliku “osmice”, gde svaki takmičar prelazi put iste dužine, trudeći se da bude brži od svog direktnog rivala. Vozila u kojima se parovi takmičara nadmeću izvlače se žrebom, a za ovu prilku, organizatori su obezbedili čitav niz interesantnih automobila kao što su Audi R8 LMS, Volkswagen Polo RX, KTM X-Bow, Ariel Atom Cup, Stadium Super Truck i specijalna verzija bagija ROC Car.

Foto: RoC

Foto: RoC

Nakon probnih vožnji i treninga, na takmičenju u “Kupu nacija”, u finalu su se našli Nordijski tim i Škotlanđani. Tu je, najpre, Kristensen bio brži od Wolffove, dok je Coulthard uspeo da izjednači rezultat, pobedom nad Solbergom. U finalnom “okršaju”, šampion Le Mansa je trijumfovao, budući da je bivši as F1 previše forsirao i okrenuo se u poslednjoj krivini. Tako su Nordijci postali novi šampioni nad šampionima i na toj poziciji nasledili nemački tim, koji su prethodnih šest godina činili Michael Schumaher i Sebastian Vettel.

Foto: RoC

Foto: RoC

Takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji potvrdila su da je Coulthard baš bio raspoložen za vožnju. Ne samo da se relativno lako probio do finala, već je u njemu prilično ubedljivo savladao Wehrleina. Ovo je škotskom vozači ujedno bio i prvi trijumf u “Trci šampiona”, budući da je u prethodna tri nastupa gubio. Godine 2008. na Wembliju, u finalu je izgubio sa najmanjom zabeleženom razlikom u istoriji ovog takmičenja, od legende WRC-a, Francuza Sebastiena Loeba. A sada, konačno, na Barbadosu, David Coulthard je postao “šampion među šampionima”.

Foto: RoC

Foto: RoC

Kao što je to i uobičajeno, i ostale trke bile su veoma zanimljive i prepune akcije. Iako je reč o revijalnom takmičenju i borbi za prestiž, bilo je i dosta izletanja sa staze, pa i poneko prevrtanje. Naravno, nisu izostali ni neki novi rekordi, tako da je u potpuno novoj disciplini u kojoj je važno da vozač ne popusti pod pritiskom, tačnije u slalom vožnji i precizonom parkiranju iz okreta od 180 i 360 stepeni, pobedio Ocon. Vozač F3 je pokazao zavidan kaskaderski talenat i nadmašio Kristensena i Solberga.

Foto: RoC

Foto: RoC

Za to vreme, jedan pravi kaskader, Terry Grant postavio je novi rekord u vožnji automobila sa najvećim brojem saputnika. Britanac je, naime, u Nissan Juke uspeo da smesti čak 15 ljudi i da ih vozi po stazi! Tako je trijumfom Coultharda i tandema Kristensen-Solberg, završena ovogodišnja “Trka šampiona” na Barbadosu. Budući da je sve proteklo kako treba, za očekivati je da se i naredne godine organizatori odluće da ovaj šou održe na istom mestu, u živopisnom ambijentu Kariba.

Zoran Živkov/TopSpeed

Tagovi: david coulthard, race of champions, roc, Tom Kristensen
Popularni komentari
  • n
    nn

    Da i on mucenik nesto osvoji.