0

EXTREME Audi e-tron Kitzbuhel: Uzbrdo po ledu! (VIDEO)

Prvi serijski električni SUV iz Audija na čuvenoj skijaškoj stazi Streif u Kitzbuhelu... ali, ne u spustu, već u penjanju!

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

Izazovi postoje da bi bili savladani… Poštujući ovaj moto, Audi je na skijašku stazu u Kitzbuhelu (Kicbil), popularni Štrajf, gde se vozi čuveni spust za Svetski kup u skijanju, poslao svoj najnoviji model e-tron. Samo, ovoga puta, ovaj SUV kojeg pokreće isklučivo električna energija, išao je u suprotnom smeru, odnosno uz brdo! Tačnije, uz legendardni deo poznat pod imenom „Mišolovka“ gde nagib prelazi 80 procenata!

pročitaj još

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Za upravljačem specijalno pripremljenog i-trona bio je bivši svetski Rallycross i DTM šampion, Mattias Ekstrom. Šveđanin je imao i pomoć posebnih pneumatika od 19 cola sa šiljcima, koji su omogućili da vozilo savlada strminu dugu 140 metara, koju inače ne bi mogao niti jedan drugi automobil.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Sličnih propagandnih aktivnosti Audi je već imao u prošlosti… Setimo se samo 1986. i prmocije modela Audi 100 quattro, koji je poznati reli vozač Harald Demut popeo uz skijašku skakaonicu nagiba 77 procenata. Međutim, ova čuvena reklama za pogon 4×4 sada je nadmašena. Ekstrom je to sada učinio uz veću strminu i sa vozilom koje pokreće isključivo električna energija.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Da bi sve proteklo u najboljem redu, ipak, su izvršene opsežne bezbednosne pripreme. Ceo projekat su pripremili stručnjaci iz skijaškog kluba u Kitzbuhelu, koji i najbolje poznaju ovu stazu. Potom je i Audi e-tron dorađen, tako da je pored specijalnih pneumatika imao i sigurnosni “kavez”, tzv. rol-bar.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Uz to, ugrađeno je i sedište sa pojasom u šest tačka vezivanja, kao na trkama, koje je, u kombinaciji sa pomenutim “kavezom” trebalo da zaštiti švedskog vozača u slučaju da se vozilo prevrne. A sve ovo dodatno je osigurano čeličnom sajlom koja je bila ispod vozila, sa posebnim mehanizmom kočenja ukoliko dođe do proklizavanja.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  I pored svega toga, ovo je bio veliki test za novu, naprednu tehnologiju. Test izdržljivosti i snage u kojoj su dva elektromotora na prednjoj i zadnjoj osovini putem softvera trebala da ravnomerno rasporede 370 kW i ogromni obrtni moment. Srećom, sve je proteklo bez problema i Audi je ispisao novu stranicu u istoriji čuvene spust staze u austrijskom Kitzbuhelu!

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, e-tron, ev, extreme, kitzbuhel, red bull, spust