1

TEHNOLOGIJA U SLUŽBI HEDONIZMA: Technohull Omega 45

Da i „radnička klasa“ može da uživa u krstarenju između omiljenih plaža, nedavno je potvrdila grčka kompanija Techohull, čiji model Omega 45 predstavlja najsavremeniji gumeni gliser u ponudi

Foto: Technohull

Foto: Technohull

U samom zenitu sezone rešili smo da predstavimo plovilo za čiju nabavku nije potreban godišnji ugovor nekom vodećem fubalskom timu ili plava krv. Reč je o sportskom čamcu iz klase RIB (Rubber Inflatable Boat) grčkog brodogradilišta Techohull, koje sve većim koracima osvaja svet nautike.

pročitaj još

  Foto: Technohull

  Foto: Technohull

  Osnovana 2005. godine, kompanija Technohull poslednjih godina gradi sve uticajniji imidž u krugovima ljubitelja brzih i autentičnih plovila. Nedovoljno afirmisana kompanija samouvereno želi na sam vrh, pa je promocija modela Omega 45 potvrdila vreme radi za Technohull. Kao prvi zadatak dizajneri su imali sklad hidrodinamike, aerodinamike i atraktivne siluete, koja je nostalgičan stil prepustila drugima. Naglašeno moderan, Omega 45 promoviše ravne linije i moderan minimalizam koji za posledicu prosto „seče“ talase, ali i vazduh.

  Foto: Technohull

  Foto: Technohull

  Osim na oko posmatrača, Omega 45 želi da ostavi maksimalan utisak i na ljubitelje performansi pa ni na terenu performansi ništa nije prepušteno slučaju. Rezultat je impresivan, jer ovaj gliser sa delimično gumenim koritom u idealnim okolnostima može da  postigne čak 85 milja na čas, što je neverovatnih 136 kilometara na čas.

  Foto: Technohull

  Foto: Technohull

  Ako se pitate na čiju adresu idu performanse, to su motori impresivne snage koji počinju od 300 KS. Kome je ta bazna snaga nedovoljna moći će da odabere verziju od 350 konjskih snaga, dok je na vrhu model od ravno 400 „konja“. Kada tu „ergelu“ pomnožite sa brojem tri, shvatićete koliko zapravo potencijal ima Omega 45. Ako se u obzir uzme da je budućim vlasnicima na raspolaganju rezervoar od 1.100 litara nema sumnje da će autonomija omogućiti sate i sate avanture na talasima.

  Foto: Technohull

  Foto: Technohull

  Za kompletno uživanje, Omega 45 putnicima je namenila ergonomiju koja doprinosi maksimalnom komforu i privatnosti vlasnika. Za klasu plovila kojoj pripada, ovaj “gumenjak” dužinom od nepunih 14 metara može da ponudi veoma konkuretan prostor sa akcentom na laundž delu za sunčanje. Ipak, sladokuscima koji se uvek zanimaju za suštinu plovidbe u prvom planu će biti patentirana DynaStream tehnologija trupa, za čiju se izradu koriste najnapredniji kompjuterski programi i algoritmi. Rezultat je optimizovan oblik, koji spaja efikasnost i performanse…

  technohull_omega_45_13

  Foto: Technohull

  Ta izbalansiranost upravo je glavna komparativna prednost za kupovinu Omega 45 modela, sudeći prema najavama konstruktora. I toj kombinaciji tehnologije i strasti za brzinom nije jednostavno odoleti. Preduslov je naravno da na računu imate oko 350.000 evra.

  Foto: Technohull

  Foto: Technohull

  TopSpeed team

  chats-viber-ts

  Tagovi: gliser, grčka, nautika, Omega 45, Technohull
  Popularni komentari
  • V
   VV NS

   Koliko vidim na krmi su tri pogonska agregata, a ne četiri.
   Inače odlično je da pišete i o ovim nestandardnim modelima, da malo ”proširimo vidike”.

   @Redakcija TopSpeed

   U pravu ste, u pitanju su tri pogonska agregata, u tekstu se potkrala greška. Hvala Vam na primedbi, kao i na pohvalama! 🙂