0

NOSTALGIJA NA TALASIMA: Zeelander Z55

Pažljivo osluškujući luksuzno tržište, holandsko brodogradilište Zeelander u novoj sezoni samouvereno ulazi u klasu od 55 stopa

Foto: Zeelander Yacht

Foto: Zeelander Yacht

Uspeh na terenu nešto kompaktnijih plovila, poput modela 44 koji je odabrala i Adrijana Lima, Zeelander je sada spreman da ponovi, možda čak i prevaziđe. Kompletno unapređenje je pre svega omogućeno uvećanjem dimenzija, pa je tim Zeelander dizajnera statistički precizno izračunao da novi model Z55 nudi za 27 procenata veći prostor. Ipak, ključne i proverene karakteristike nisu značajnije menjane, jer se Z44 u praksi dokazao nizom upotrebljivih rešenja.

pročitaj još

  Foto: Zeelander Yacht

  Foto: Zeelander Yacht

  Tako je preuzet sistem kokpita koji omogućava panoramski pogled od 360 stepeni, u kojem će tokom plovidbe istovremeno uživati šest putnika. Salon ima zatvorenu trpezariju odmah iza skipeske pozicije i susedne kuhinje, koja je opremljena kompaktnim frižiderom, mikrotalasnom rernom, sudoperom, kao i radnom pločom sa mnogo upotrebljivog prostora za skladištenje. Takođe, na krmenoj palubi nalazi se spoljni bar za četiri osobe, gde se gostima može servirati posluženje direktno iz kuhinje.

  Foto: Zeelander Yacht

  Foto: Zeelander Yacht

  Kada je reč o dizajnu, graciozna Zeelander Z55 jahta ponosno nastupa sa glatkim linijama i osećajem za nenametljivu eleganciju. Brodski arhitekta ovog projekta je uticajni Mulder Design. Spoljne linije su već na prvi pogled prepoznatljive, pre svega zahvaljujući takozvanom „lobster“ (jastog) stilu koji nema „rok“ trajanja.

  Foto: Zeelander Yacht

  Foto: Zeelander Yacht

  Naravno, svaka Z55 jahta će u pogledu boja, materijala i opreme biti konstruisana u skladu sa zahtevima svog vlasnika. Za udoban smeštaj na talasima Z55 stavlja na raspolaganje čak tri kabine – VIP „laundž“, glavnu kabinu širine pet metara, kao i prostor namenjen gostima. Opremljene po najsavremenijim standardima, kabine su izrađene u minimalističkom stilu koji je svojstven modelima ove holandske kompanije. Širok spektar drvenih površina i kožnih detalja formira savršenu celinu sa spoljašnjim linijama.

  Foto: Zeelander Yacht

  Foto: Zeelander Yacht

  Sa tehničke strane, u zavisnosti od želja i budžeta ova elegantna jahta za pogon može koristiti par Volvo IPS motora od 800 ili 900 konjskih snaga. Standardna konfiguracija omogućava maksimalnu brzinu od 32 do 34 čvora, dok uz unapređenja ona dostiže i do 38 čvorova. Drugi izbor, takođe, obećava autonomiju od 400 nautičkih milja, pri krstarećoj brzini od 28 čvorova.

  Foto: Zeelander Yacht

  Foto: Zeelander Yacht

  Elegantni sportski kruzer ima i praktičnu tender garažu za manji čamac, što će posebno biti korisno nadomak obala koje ne dopuštaju direktan prilaz do omiljenog plažnog bara. Velika pažnja posvećena je i akustičnoj izolaciji, pa u holandskom brodogradilištu sa neskrivenim ponosom ističu da elitni Zeelander vlasniku pruža mogućnost da bude na vodi i u kontaktu sa prirodom, bez suvišnih decibela koje proizvode motori ili generatori.

  Foto: Zeelander Yacht

  Foto: Zeelander Yacht

  Time je ujedno i zaokružen hedonizam koji Zeelander nudi najvećim modelom u ponudi. A okvirna cena za sve ovo, tj. za Zeelander Z55 iznosi 3 miliona dolara…

  TopSpeed Team

  chats-viber-ts

  Tagovi: brod, jahta, nautika, zeelander z55