0

STILSKA AVANGARDA: Mazu 42

Turska kompanija Mazu za novu nautičku sezonu pripremila je avangardni gliser od 42 stope, koji izgledom privlači veliku pažnju ljubitelja vožnje na talasima

Foto: Mazu

Foto: Mazu

Od prvih radova iz 2011. godine, brend Mazu promovisao je jedinstveni stil u svetu nautike. Potraga za autentičnim identitetom sada nam pruža mogućnost da vidimo novi adut u veoma popularnoj klasi do 13 metara – Mazu 42. Agresivno oblikovan i aerodinamičan gliser iz Turske jedna je od kreacija koja će čak i na Azurnoj obali biti primećena…

pročitaj još

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  Iako je tamna boja jedan od glavnih aduta, činjenica je da se ovo plovilo može uvrstiti u sam vrh atraktivnih modela, čak i ako bi igrao na sigurno, sa klasičnom belom nijansom. Nema sumnje da je elegancija crnim tonovima samo naglašena, pa se posebnost ne dovodi u pitanje. Prkosno svoj i drugačiji, Mazu 42 ujedno je i najveći model u dosadašnjoj istoriji ove, relatino nove radionice.

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  Napomenućemo da sve Mazu jahte dolaze iz brodogradilišta Yalova, novog epicentra nautičke kreativnosti. Veoma ambiciozna kompanija ništa ne prepušta slučaju, pa je stručnom timu na raspolaganju veliki radni prostor. Tako će budući vlasnici moći u potpunosti da prilagode plovila svojim željama, a sudeći prema prvi primercima, atraktivan eksterijer glisera prati jednako dopadljiv enterijer.

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  Najsavremenija tehnologija doprinela je da izrada trupa omogući izuzetno čvrstu, ali i laganu konstrukciju. Proces takozvanog „hladnog“ kalupa doveo je do savšenog balansa na koji je Mazu posebno ponosan. Da je spreman za velika dela, Mazu 42 potvrđuje i ojačanjima od karbona. Dužinom od 11,99 metara „četrdesetdvojka“ u krmenom delu omogućava izuzetan komfor.

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  Potraga za savšenstvom inspirisala je konstruktore koji su ponudili impresivnu posvećenost detaljima i delu za putnike. Prostor za hedonizam, odmor i sunčanje je u samom vrhu klase. Uz to, gliser ima visoke bokove trupa da omogući bezbedno hodanje po palubi čak i kad je Mazu 42 u pokretu, kao i tokom brže vožnje po nemirnoj vodi.

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  Komande na konzoli su odlično raspoređene i dobro zaštićene ravnim vetrobranskim staklom, tako da skiper ima odličnu preglednost. Kompletan centralni deo je nadkriven praktičnim „tvrdim krovom“ na koji se može „nastaviti“ tenda, odnosno platnena zaštita od sunca…

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  Za kompetan doživljaj putnika, Mazu je seriju “42” opremio i prvoklasnom mobilnom kuhinjom koju potpisuje brend Gaggenau. U sastavu kabine, ali ipak izdvojeno, jeste i diskretno kupatilo koje ima pored lavaboa, WC i posebnu tuš-kabinu i karakterističan retro mornarski okrugli prozor. Osvetljenje je ambijentalno i sofisticirano, tj. ugodno za oči kako u kabini, tako i na palubi.

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  Za performanse koje prate sportski dizajn Mazu je poverenje ukazao dvostrukim Volvo Penta IPS 600 motorima od 435 konjskih snaga. Proveren pogon obećava dosta zabave i respektabilnu maksimalnu brzinu od 47 čvorova, tj. 87 kilometara na čas. No, kao onu najpodesniju, krstareću brzinu, turska kompanija navodi 32 čvora (60 km/h).

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  I na samom kraju priče o Mazu 42, da rešimo i dilemu oko imena… Naime, tursko brodogradilište se odlučilo da svoje, trentuno, najelitnije plovilo, simbolično nazove po kineskoj, tj. budističkoj boginji mora, zaštitnici ribara i mornara. Samim tim, jasno se otkriva i kurs kojim se namerava zaploviti u budućnosti – istok, odnosno Daleki istok!

  Foto: Mazu

  Foto: Mazu

  TopSpeed Team

  chats-viber-ts

  Tagovi: brod, gliser, jahta, mazu 42, nautika