0

PRIMENJENA UMETNOST: Wider 150

Iz italijanskog brodogradilišta Wider stiže nam plovilo koje dimenzijama, tehnološkim rešenjima i luksuzom definiše nove standarde u svetu nautike. Namenjena odmoru iz snova, inovativna jahta predstavlja svojevrsnu oazu na talasima. Upoznajte novu meru hedonizma - Wider 150!

Foto: Wider Yachts

Foto: Wider Yachts

Kategorija superjahti, najvećih i najskupljih „igračaka“ u svetu „džet seta“, oduvek je privlačila pažnju ljubitelja plovidbe. Poslednjih godina tu na scenu stupa Wider, ambiciozna kompanija koja je za stvaranje impresivnog plovila angažovala dizajnera svetskog renomea po imenu Fulvio De Simoni.

pročitaj još

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  Nadaleko čuvena italijanska kreativnost i osećaj za estetiku potvrđen je i jahtom koja promoviše harmoniju savremenog stila i najsavremenije tehnologije. Kao rezultat, nastao je Wider 150, superjahta impresivnog izgleda, jahta koja ne priznaje kompromise.

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  Izrađen u potpunosti od aluminijuma, Wider 150, dužinom od 148 stopa, tj. 45 metara, spaja savremenu siluetu sa komfornim i skupocenim prostorom za putnike. Posvećenost prvoklasnom iskustvu vidljiva je i na detaljima koji će plovidbu učiniti nezaboravnom. Tako se na takozvanom Beach Club prostoru od 90 kvadratnih metara nalazi deo namenjen sunčanju, ali i bazen sa slanom vodom dužine 7 metara, koji nastaje kada se iz tog, recimo „garažnog prostora“ udalji manji gliser kao što je Wider 32.

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  Ova transformacija obavlja se u veoma kratkom vremenu, a prostor koji se dobija je, zapravo, rafinirani laundž sa pokretnim krovom, koncipiran tako da obezbedi apsolutnu privatnost gostima. Prema rečima konstruktora, u pitanju je jedinstveno rešenje na tržištu, budući da Wider 150, generalno, nudi najveći prostor u klasi.

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  Rešenja u enterijeru potpisuje dizajnerski studio Idealitalia. Vlasnik Wider 150 jahte na raspolaganju nema kabinu, već superluksuzni apartman, površine 75 kvadratnih metara, kao i terasu od 5,6 kvadrata. A, ni ostali gosti nisu uskraćeni za zavidan komfor! Velike elegantne kabine, na jedinoj do sada izrađenoj „stopedesetici“ pod imenom „Genesi“, dolaze u dve verzije, kao standardne i kao VIP, a ima ih ukupno četiri, po dve od svake klase. Sve ukupno, ovaj brod nudi smeštaj za 11 putnika i 9 članova posade.

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  Izbor prirodnih materijala, kao i nivo završne, naravno ručne izrade, dostiže najviše standarde kvaliteta. U skladu sa tradicijom, Wider se opredelio za renomiranu kompaniju Poltrona Frau, koja je od osnivanja 1912. godine sinonim za kožu prve klase, što ekskluzivu podiže na novi, još viši nivo.

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  Ipak, ono po čemu će se Wider 150 pozicionirati kao najnapredniji predstavnik „vrste“ svakako je hibridni pogonski sistem, koji nakon automobila počinje proboj i na teren nautike. Revolucionarni sistem pogona umesto klasičnog motornog prostora, koji neminovno zauzima veliku površinu deli „mašinsko“ odeljenje na tri celine.

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  Na taj način su dobijeni dragoceni kvadrati, koji su dizajneri ergonomski iskoristili do poslednjeg milimetra. Sam Wider 150 koristi inovativni dizel pogon u korelaciji sa električnim sistemom (2 x 531 kW) koji bez poteškoća postiže najveću brzinu od 14 čvorova, dok je brzina krstarenja 13 čvorova.

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  Napomenućemo da moćni brod bez „odmora”, tj. punjenja, može preći put od 3.000 nautičkih milja. Samo uporebljavajući baterije, bez rada generatora (4 X 350 kW), Wider 150 plovi relaksiranom brzinom od 5 milja. Kao dodatnu pogodnost, napredni pogon je smanjio buku i vibracije na minimum, pa tokom krstarenja do glavne kabine dopire zvuk koji je ekvivalentan decibelima kućnog frižidera… E da, tu je i šum talasa! Impresivno, zar ne?

  Foto: Wider Yachts

  Foto: Wider Yachts

  U kompaniji Wider ne kriju da je interesovanje za model 150 veliko, još od premijernog pojavljivanja broda „Genesi“ na prošlogodišnjem Salonu jahti u Monaku, gde je i osvojena nagrada za ekološki najprihvatljivije plovilo po svim aspektima. Napomenućemo i da u italijanskom brodogradilištu užurbano pripremaju novu nautičku senzaciju, verziju Wider 165, koja će zvaničnu premijeru imati tokom 2018. godine.

  Uroš Popović

  chats-viber-ts

  Tagovi: brod, jahta, luksuz, nautika, wider 150