0

Vanquish Yachts VQ54: Adrenalinski portret

Iz zemlje lala i vetrenjača dolazi ekskluzivni sportski gliser sa motorom od 1.600 „konja“, koji performansama poziva na dinamičnu vožnju po talasima. Dobrodošli na igralište milionera, u svet hedonizma koji ne poznaje granice luksuza i uživanja

Foto: Vanquish

Foto: Vanquish

Iako još uvek nije previše afirmisana u krugovima elitnih plovila, kompanija Vanquish „koracima od sedam milja” gradi svoju reputaciju. I dok se u svetu nautike sve veći broj brendova opredeljuje za modele koji nas izgledom vraćaju u prošle dane, tim dizajnera iz Holandije se opredelio za plovilo koje je nedvosmisleno proizvod aktuelnog vremena. Retro stil i nostalgične detalje prepušta drugima, svesno igrajući na estetiku 21. veka.

pročitaj još

  Foto: Vanquish

  Foto: Vanquish

  Tako je nedavno holandski Vanquish Yachts predstavio model VQ54. Kao što već samo ime sugeriše, u pitanju je gliser dužine 54 stopa, odnosno 16,6 metara. Ideja konstruktora bila je da ponude harmoniju aerodinamičnog dizajna i moćnih motora, koji snagom od 1600 KS pokreću VQ54 do maksimalne brzine od 45 čvorova, tj. 84 km/h.

  Foto: Vanquish

  Foto: Vanquish

  Nije zanemaren ni komfor, pa se u zvaničnom saopštenju navodi da je VQ54 spreman da ugosti čak do 20 putnika, u tri zasebne površine, doduše samo tokom dana. Ništa manje zadovoljstva nije na raspolaganju ni u enterijeru, koji je nešto kompaktnijih dimenzija. Privilegiju boravka ispod palube kompletira dvostruki ležaj, veoma prostrano kupatilo, kao i trpezarija sa nezaobilaznim frižiderom za vina.

  Foto: Vanquish

  Foto: Vanquish

  Kako bi hedonizam bio na najvišem nivou, konstruktori su se pobrinuli da sklad ručne izrade i prvoklasnih materijala dosegne nove standarde. Prvoklasni ambijent će možda bolje od reči dočarati zvanične fotografije, a podrazumeva se da će imućni klijenti prilikom narudžbine, do najsitnijih detalja prilagoditi gliser svojim željama.

  Foto: Vanquish

  Foto: Vanquish

  Praktičnost je potvrđena i pomoćnim čamcem, koji je idealan prevoz do omiljenih barova i nepristupačnih plaža. Izbor je „pao“ na provereni čamac Williams 285 Turbojet, koji, zahvaljujući Textron pogonu od 100 konjskih snaga, putnike veoma brzo transportuje do privatnih uvala mondenskih lokacija.

  Foto: Vanquish

  Foto: Vanquish

  Za pogon su zaduženi redni i6–800 motori sa šest cilindara, proizvod kompanije MAN. Osim već spomenutih impresivnih karakteristika i snage od 1600 „konja“, tandem motora pleni i izgledom. Naime, u pitanju je nosilac prestižne Red Dot nagrade za dizajn, što je svakako presedan u svetu industrijskog dizajna.

  Foto: Vanquish

  Foto: Vanquish

  Uz odlična ubrzanja, VQ54 se preporučuje i izuzetno agilnim ponašanjem na talasima. Dinamično upravljanje i dodatnu „injekciju“ snage Vanquish je rezervisao za ekskluzivnu veziju Veloce, koja isporučuje najviše zadovoljstva, uz maksimalnu brzinu od ravno 50 čvorova.

  Uroš Popović

  chats-viber-ts

  Tagovi: gliser, jahta, man, nautika, vanquish, vq54