2

U ZEMLJİ ČUDA: Pirelli kalendar za 2018. godinu

Tema najnovijeg, 45. izdanja čuvenog Pirelli kalendara za 2018. godinu, čiji je autor fotografija Tim Walker, jeste poznata priča “Alisa u zemlji čuda”

Foto: Pirelli

Foto: Pirelli

Priča o svojevrsnom kulturološkom fenomenu poznatom kao Pirelli Calendar ili “The Cal” se nastavlja… Ovoga puta ona vodi pravo u “zemlju čuda”! Ne, ne brinite, nije u pitanju Srbija, mada sličnosti nekih ima, već je britanski fotograf Tim Walker za 45. izdanje poznatog kalendara renomiranog italijanskog proizvođača pneumatika i proizvoda od gume, inspiraciju pronašao u poznatoj priči svog sunarodnika Lewisa Carola, “Alisa u zemlji čuda”.

pročitaj još

  Foto: Tim Walker

  Foto: Tim Walker

  Ne samo što je ovo poznato delo poslužilo kao tema za 2018 Pirelli Calendar, već je Walker iskoristio i originalne ilustracije iz 1865. koje je za prvo izdanje priče o devojčici u jednom nestvarnom svetu napravio Britanac John Tenniel, te postavio još neverovatnijih 20 setova za 28 snimaka novog kalendara…

  Foto: Tim Walker

  Foto: Tim Walker

   

  Priča “Alisa u zemlji čuda” do sada je ispričana nebrojeno puta i svaki “pripovedač” je u nju uneo po ponešto svoje. Zato je britanski modni fotograf odlučio da se vrati “korenima” i izvornoj imaginaciji autora, a tako da je, ipak, dočara u jednom novom tonu. U ovom slučaju, nešto više tamnijem, budući da se Walker opredelio da 18 glavnih protagonista pred njegovim objektivom budu tamnoputi modeli, glumci, muzičari i politički aktivisti.

  Foto: Tim Walker

  Foto: Tim Walker

  Tako su se u “zemlji čuda” našle glumice od kojih je svakako najpoznatija Whoopi Goldberg, pa Lupita Nyong’o i Sashe Lane, te njihova koleginica, ali istovremeno i pevačica RuPaul. Među manekenkama i super-modelima najzvučije ime je, svakako, Naomi Campbell, a tu su i Duckie Thot, Slick Woods, Adut Akech i Adwoa Aboah, te stiliskinja Zoe Bedeaux.

  Foto: Tim Walker

  Foto: Tim Walker

  Na stranicama Pirelli kalendara za narednu godinu našla se i borac za prava žena Jaha Dukureh, kao i advokatica, a ujedno i manekenka, Thando Hopa. Od predstavnika muškog pola pojavljuju se glumac Djimon Hounsou, te reperi i pevači Lil Yachty i Sean “Diddy” Combs, pa manekeni Alpha Dea, King Owusu i Wilson Oryema.

  Foto: Tim Walker

  Foto: Tim Walker

  Inače, ovo je drugi put u istoriji Pirelli kalendara da su svi modeli tamnoputi. Prethodno je to bio slučaj u izdanju za 1987. kada je britanski fotograf Terence Donovan za modele odabrao pet prelepih crnkinja, uključujući i tada šesnaestogodišnju Naomi Campbell…

  Foto: Pirelli

  Foto: Pirelli

  Svi snimci Pirelli Calendara za 2018. nastali su tokom maja ove godine u studiju Tima Walkera u Londonu, dok je promocija obavljena desetog dana novembra u Njujorku. Dakle, postprodukcija je prilično dugo trajala, a i sam autor fotografija otkriva da je to zato što svaki fotograf nikada u potpunosti nije zadovoljan svojim slikama, mada je na njih veoma ponosan.

  Foto: Tim Walker

  Foto: Tim Walker

  I Pirelli ima ponovo razlog da bude ponosan. Jedna prilično poznata priča ponovo je interpretirana, ali na sasvim drugačiji i potpuno nesvakidašnji način. Konačno, malo ko je očekivao Alisu crne boje kože! Kada se još svemu tome doda neobična scenografija i kostimografija, jasno je koliko je veliku umetničku slobodu italijanska kompanija dala fotografu i njegovom timu. Verovatno i da upravo na toj slobodi generalno počiva i uspeh Pirelli Calendara, koji je godinama gradio imidž i stekao status kultnog kalendara, koji uvek donese nešto neočekivano. Nešto poznato, a ipak novo.

  Foto: Pirelli

  Foto: Pirelli

  Tako, još od 1964., iako sa izvesnim prekidima, 1967. i u periodu od 1975. do 1983. godine, Pirelli uspeva da svet modne fotografije krajem svakog “kalendarskog leta” drži u neizvesnosti i “slatkom” iščekivanju… I ne samo njih, već i sve prijatelje kuće i poslovne partnere koji imaju tu privilegiju da dobiju “The Cal”, jer on se inače ne može kupiti, sve i da dolazite direktno iz “zemlje čuda”!

  Foto: Pirelli

  Foto: Pirelli

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 2018, alisa u zemlji čuda, kalendar, pirelli calendar, tim walker
  Popularni komentari
  • D
   Dejan

   Odvratno,šta bi sa izvornim Pirelli kalendarom,gdje je ta ljepota

  • N
   NR

   Ovaj kalendar je tesko smece vec dugo..