0

IZA HORIZONTA: Riva 56 Rivale

Savršena za ljubitelje otvorenog mora i uživanja u dnevnim krstarenjima, Riva 56 Rivale pruža osećaj slobode, uz tradicionalno visok nivo luksuza, te postaje nova mera elegancije u klasi 56 stopa, fascinirajući kako spoljašnjim, tako i dizajnom enterijera

Foto: Riva

Foto: Riva

Brodogradilište Riva ne treba posebno predstavljati. Ime koje je postalo svojevrsna ulaznica za visoko društvo sada želi dominaciju i u klasi 56 stopa. Podsećanja radi, italijanski proizvođač je najveću slavu stekao nostalgičnim gliserima, koji dizajnom i imidžom nisu imali pravu konkurenciju. Ipak, pod pritiskom sve zahtevnijeg tržišta, Riva je poslednjih godina proširila ponudu u najzastupljenijim klasama.

pročitaj još

  Foto: Riva

  Foto: Riva

  I već nakon predstavljanja u brodogradilištu Sarnico, nova Riva privukla je pažnju imućnih ljubitelja plovidbe, ali i “nepopravljivih” sanjara koji se nadaju da će jednog dana obalu posmatrati baš sa palube ove jahte. Najnoviji model, zanosna Riva 56 Rivale jahta, prema rečima konstruktora, idealan je balans dimenzija, komfora i performansi. Atraktivna metalik “Shark Grey” boja u kombinaciji sa poliranim, nerđajućim, čeličnim elementima i detaljima od tikovine, izgleda odvažno – spajajući tradiciju i savremene trendove u nautici.

  Foto: Riva

  Foto: Riva

  Kao što smo i navikli, kada je Riva u pitanju, u izgradnji i uređenju su korišćeni najfiniji prirodni materijali. Elegantni, zastakljeni prozori se besprekorno uklapaju u siluetu plovila, omogućavajući i onima koji su na brodu da se osećaju kao da su deo mora. Dinamičan i aerodinamičan, novi biser italijanskog brodogradilišta pleni estetski, ali i prostorom koji je na raspolaganju putnicima, zahvaljujući dužini od 17 metara. Kako bi se stvorio ambijent dostojan imućnih vlasnika koji i na pučini ne žele kompromise, Riva je za 56 Rivale zadatak shvatila maksimalno ozbiljno.

  Foto: Riva

  Foto: Riva

  Zahvaljujući tradiciji od 175 godina u svetu nautike, najprestižniji član Ferretti grupe opremio je enterijer po najvišim standardima. Pre svega, imperativ dijaznera predstavljalo je prirodno svetlo koje velikodušno ispunjava unutrašnjost. Ergonomska rešenja podrazumevaju da kokpit i deo iza njega mogu zaštititi od snažnog sunca podizanjem sklopivog krova, tzv. biminija. Jednako diskretnim rešenjima prožet je i ostatak jahte, pa tako platforma za plivanje na krmi, skriva stepenice za olakšano penjanje na brod.

  Foto: Riva

  Foto: Riva

  Takođe, insistiranje na prirodnim materijalima u saradnji sa najelitnijim kompanijama doprinelo je da svaki, pa makar i najsitniji detalj bude vredan divljenja. Imena poput dizajnera Ivano Redaelli ili holandske kompanije Van Besouw samo kompletiraju luksuznu notu u unutrašnjosti. Osim takozvanog lounge prostora, na raspolaganju su i dve prostrane kabine u kojima dominira rafinirano mahagoni drvo sa detaljima od kože. Tako su u 56 stopa trupa ukupno smeštene tri kabine, četiri kupatila, što će uz dve platforme za sunčanje garantovati uživanje na vodi.

  Foto: Riva

  Foto: Riva

  U Rivi su mislili na sve, pa je tako za prilazak omiljenoj plaži zadužen kompaktni čamac Williams 325. Pored nostalgičnih detalja, nova Rivina jahta donosi i visoku tehnologiju. Skipersko mesto je opremljeno inovativnim sistemom za nadzor rada motora, zajedno sa navigacionim i upravljačkim kontrolama prikazanim putem ekrana osetljivih na dodir.

  Foto: Riva

  Foto: Riva

  Kada je reč o performansama, nova Riva ništa ne prepušta slučaju. Na raspolaganju su, po želji budućih vlasnika, dva 1000 HP MAN motora ili dva HP MAN od 1200 konjskih snaga. U prvoj, tj. osnovnoj verziji Riva 56 Rivale dostiže krstareću brzinu od 31 čvora, dok je maksimalna 35 čvorova. Snažniji model omogućava više adrenalina, budući da je moguće krstarti  brzinom od 34 čvora, a maksimalna brzina iznosi 38 čvorova, što je oko 70 kilometara na čas. Kao dodatak na već vrhunsku opremu može se po zahtevu kupca dodatno ugraditi i Seakeeper stabilizator za minimalizaciju ljuljanja u toku plovidbe, ali i dok je brod “na sidru”.

  Foto: Riva

  Foto: Riva

  Sve u svemu, Riva 56 Rivale pruža osećaj slobode, uz tradicionalno visok nivo luksuza i komfora tokom više dana plovidbe i to, u ovom slučaju, za šest osoba, ne računajući posadu. Pored toga ova jahta donosi novu meru elegancije u klasi 56 stopa, fascinirajući podjednako dizajnom eksterijera i enterijera…

  Uroš Popović

  chats-viber-ts

  Tagovi: brod, jahta, nautika, riva rivale 56