0

SIMBOL ELEGANCIJE I AVIJACIJE: IWC Pilot Le Petit Prince Collection

Inspirisana jednom od najpopularnijih dečijih knjiga koju podjednako čitaju i odrasli, kolekcija pilotskih IWC satova, zahvaljujući asocijaciji na pripovetku “Mali Princ”, predstavlja nostalgičan izbor savremenih sanjara

Foto: IWC

Foto: IWC

Antoan de Sent Egziperi, poznati francuski pisac osim po književnim delima, ostao je upamćen i kao pionir avijacije. Rođen 1900. godine, Antoan je poginuo je u II. svetskom ratu 1944. godine, kad su njegov avion iznad Sredozemnog mora oborili nemački rivali. Osim romana „Mali princ”, poznata dela “Moćni let”, “Zemlja ljudi” i “Ratni pilot” orijentisala su francuskog autora na dela koja već samim imenom prenose fascinaciju svetom avijacije.

pročitaj još

  Nije tajna da je svet visina i neba vezan tesnim vezama za nasleđe švajcarskog brenda IWC. Sada, u okviru kolekcije Pilot, koja je u kolekcionarskim krugovima zauzima posebno mesto, dostupna je i specijalna “Le Petit Prince” verzija, koju ćemo detaljnije predstaviti. Estetski, International Watch Company je za kolekciju “Mali Princ” namenio ponoćno plavu nijansu brojčanika i tematsku gravuru na poleđini kućišta.

  Foto: IWC

  Foto: IWC

  Poput svih časovnika koji su namenjeni ljubiteljima avijacije, ergonomija i dizajn su podređeni jednostavnom očitavanju. Prvi model u okviru kolekcije je Mark XVIII, prečnika 40 milimetara. Izrađen od čelika, IWC je A30110 kalibrom omogućio vlasnicima rezervu snage od 42 časa. Estetsku jednostavnost, IWC je promovisao i naprednim hronografom, koji složenijim automatskim mehanizmom animira zahtevnije ljubitelje časovničarstva.

  U kućištu od 43 milimetra “kuca” 79320, kalibar sa frekvencijom rada od 28.800 vibracija po času. Kalibar sa 25 rubina meri deonice vremena do 12 časova, uz prikaz dana u nedelji i datuma u mesecu. Sat autonomije 44 sati rada isporučuje se na narukvici od nerđajućeg čelika.

  Foto: IWC

  Foto: IWC

  Minimalistički stil i autentična navijajuća krunica osnovni su vizuelni znak i najvećeg modela u okviru kolekcije. Kućište od 46 milimetara ugostilo je kalibar 51111 impresivne sedmodnevne autonomije, sa grafičkim prikazom na podbrojčaniku i nezaobilaznim poljem datuma. Klasičan avijatorski stil zaokružen je i tradicionalnim kožnim kaišem u pilotskom stilu.

  Najekskluzivniji u nizu svakako je Annual Calendar, koji elegantnim prikazom meseca, dana i datuma kompletira funkcionalnost.  Automatik 52850 takođe nudi 7 dana rezervne snage, ali ono po  čemu se svakako model za dva podbrojčanika izdvaja jeste izrada od zlata, sa braon kožnim kaišem koji potpisuje elitni brend Santoni.

  Foto: IWC

  Foto: IWC

  Napomenućemo da se i celokupna kolekcija preporučuje i izraženom otponošću na uticaje magnetnih polja. Budući da nije reč o seriji satova koji su namenjeni upotrebi u podvodnim avanturama, poput  IWC Aquatimer linije, “Le Petit Prince” je vodootpornost ograničio na 6 bara (60 metara).

  Uroš Popović

  chats-viber-ts

  Tagovi: časovnik, iwc, kućište, le petit prince, mehanizam, pilot, satovi