0

INSPIRISAN PLOVIDBOM: Ulysse Nardin Marine Torpilleur

Da pomorsko nasleđe predstavlja najznačajniji fragment prošlosti, Ulysse Nardin je potvrdio i najnovijom kolekcijom Marine Torpilleur. Reč je o časovniku koji će u tri izdanja novoj generaciji približiti nostalgičnu epohu. Nazvan po kompaktnom, brzom brodu, novi Torpilleur modernizovanim dizajnom i performansama poziva na letnju avanturu

Foto: Ulysse Nardin

Foto: Ulysse Nardin

Kompanija Ulysse Nardin pripada visokom društvu švajcarskog časovničarstva. Kada bismo se, poput vremeplova, vratili u period osnivanja priča o počecima renomirane radionice potvrdila bi izuzetnu posvećenost, viziju i izvrsnost. Naime, nakon što je izučio zanat od svog oca Leonarda-Frederika Nardina, Ulis Nardin osnovao je svoju časovničarsku kompaniju, te sada već čuvene 1846. godine.

pročitaj još

  Foto: Ulysse Nardin

  Foto: Ulysse Nardin

  Poštujući tradiciju, kompanija još uvek nosi njegovo ime, ali i više od toga. Kao i prvih dana Ulysse Nardin danas promoviše iste vrednosti. Prepoznatljivo dizajniranje i proizvodnja impresivnih komplikacija tokom vremena postala je zaštitni znak kompanije koja je najčešće dovođena u vezu sa svetom nautike.

  Foto: Ulysse Nardin

  Foto: Ulysse Nardin

  Naime, Ulysse Nardin je ugled stvorio prvoklasnim džepnim časovnicima i preciznim nautičkim hronometrima, koji su bili popularni kako među civilima, tako i među pripadnicima mornarice. Kombinujući inovacije sa neprikosnovenim stilom, Ulysse Nardin i danas harmonično spaja napredne mehanizme i odmeren, sofisticiran dizajn.

  Foto: Ulysse Nardin

  Foto: Ulysse Nardin

  Model koji ćemo ovom prilikom detaljinije upoznati pripada satovima koji ne kriju porodični identitet. Marine Torpilleur je, pre svega, lakša i tanja verzija legendarnog modela Ulysse Nardine Marine Chronometer. Namenjen kolekcionarima mlađe generacije, Torpilleur je prilagođen savremenim tendencijama.

  Foto: Ulysse Nardin

  Foto: Ulysse Nardin

  U pogledu dizajna, UN ipak nije eksperimentisao, već se orijentisao na proverene vrednosti. Kako je Ulysse Nardin sinonim za klasičnu eleganciju, tako se i Torpilleur ne eksponira jarkim bojama, neobičnim stilom i eksravagantim detaljima. Tu ulogu UN prepušta drugima, pa se Marine Torpilleur pre svega drži estetike koja traje.

  Foto: Ulysse Nardin

  Foto: Ulysse Nardin

  I zaista, Marine Torpilleur jedan je od retkih satova na tržištu koji će biti aktuelan ne samo godinama, već decenijama. Zahvaljujući kombinaciji tradicionalnih nijansi i prirodnih materijala, UN sa ponosom ističe da je Torpilleur moderni klasik, sat koji će na svakom mestu na planeti imati svoju publiku. U pogledu dimenzija, sve tri verzije vezuje identično kućište prečnika 42 milimetra. Dva modela dostupna su u čeliku, sa brojčanikom u beloj i morsko plavoj boji.

  Foto: Ulysse Nardin

  Foto: Ulysse Nardin

  Kupci će na raspolaganju imati čeličnu narukvicu i kožni kaiš, dok se na vrhu ponude nalazi Torpilleur od ružičastog zlata, sa belim brojčanikom. Kolekciju Marine Torpilleur pokreće samonavijajući UN-118 mehanizam, sa rezervom snage od 60 časova. Na zadnjoj strani kućišta nalazi se transparenti safir kristal, pa je moguće uživati u pogledu na pouzdani kalibar koji je zaslužio i renomirani COCS sertifikat.

  Takođe, na poziciji 12 časova nalazi se i vizuelni indikator preostale autonomije. Poštujući tradiciju, tim Ulysse Nardin manufakture vešto je u izgled i ergonomiju uklopio i prikaz datuma u mesecu. Iako se ne radi o satu sportskog karaktera, sva tri modela imaju zašrafljujuću krunicu, uz vodootpornost do granice 50 metara.

  Foto: Ulysse Nardin

  Foto: Ulysse Nardin

  Ulysse Nardine Marine 1846

  Model koji ćemo ovaj put takođe upoznati pripada satovima vintidž estetike, koja se u prethodnom periodu izdvojila na tržištu. U Le Loklu ne kriju da je novitet pronašao inspiraciju u legendarnom 1996 modelu, koji je predstavljen u sklopu obeležavanja 150 godišnjice kompanije.

  Novi Marine 1846 u prvi plan ističe rafiniran prikaz rimskih brojeva i emajlirani beli brojčanik “Grand Feu” nijanse. Osim standardnog prikaza sati i minuta, UN se opredelio i za pregledan podbrojčanik za sekunde. Kućište prečnika 41. milimetra izrađeno je od nerđajućeg čelika, sa efektnim okvirom rebrastog prstena korone. Poleđina kućišta je dekorisana gravurom – rad  švajcarskih majstora ilustruje niz zlatnih Ulysse Nardin medalja.

  Unutar kućišta kuca samonavijajući UN-118 hronometarski mehanizam, sa COCS sertifikatom. Reč je o kalibru koji promoviše naprednu konstrukciju i upotrebu patentirane silicijumske opruge u sklopu inercionog balansnog točka, rezerve snage od 60 časova. Ulysse Nardin Marine 1846 se isporučuje na crnom kožnom kaišu.

  Uroš Popović

  chats-viber-ts

  Tagovi: časovnik, marine, satovi, torpilleur, ulysse nardin