1

GOSPODAR MIRNIH VODA: Toyota Ponam-28V Premium

Japanska marka predstavila je kompaktno izdanje iz Ponam serije čamaca, pogonjeno motorom iz legendarnog terenca Land Cruiser Prado. Sa dužinom od 9,14 metara, novi 28-V premijum može da ugosti do 12 putnika

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Iako čitaoce TopSpeed magazina ime Toyota prevashodno asocira na drumski saobraćaj, ovom prilikom predstavljamo jedno plovilo koje potpisuje pomenuta japanska kompanija. Reč je o najnovijem izdanju serije Ponam, koja oznakom 28V Premium promoviše najsavremenija nautička rešenja u svojoj klasi plovila.

pročitaj još

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Nastao kao evolucija dizajnerske studije Toyota 28-Concept, koja je osvojila prestižnu Good Design nagradu u 2016. godini, sportski kruzer na svim poljima nudi izuzetan odnos kvaliteta i cene, poput „rođaka” iz „familije” automobila.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Sam dizajn, poput automobila, u prvi plan stavlja nenametljiv stil koji traje, i diskretnu sportsku eleganciju. Skladnih linija i siluete koja će godinama biti aktuelna, Ponam-28V Premium ispunjava osnovni zadatak. Takođe, posebna pažnja posvećena je odnosu dimenzija i mase, kako bi se na najoptimalniji način iskoristio sav potencijal na talasima.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Japanski tim inženjera sa ponosom ističe da je niska masa rezultat napredne Toyotine Hybrid Hull konstrukcije. Naime, „V“ forma korita je napravljena od složene kombinacije plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, aluminijuma i karbonskih vlakana. Prema rečima konstruktora, rezultat je korito koje je sedam puta snažnije nego da je urađeno od FRP-a i 10 odsto lakše u odnosu na identično urađeno od aluminijuma.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Iako je reč o kompaktnom modelu, koji nastavlja niz modela Ponam-35 i Ponam-31, nije zapostavljen  prostor namenjen putnicima, pa se luksuzna unutrašnjost preporučuje sa dve sofe, smeštene sa obe strane stola, uz veliku stolicu i dvostruki krevet ispred pozicije kormila.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Kao baznoj nijansi, koja tradicionalno doprinosi relaksirajućoj atmosferi, Toyota je dala prednost dominantnoj beloj boji. Budući da je širina 3,1 metar, uz pomenutu dužinu koja prelazi devet metara Toyota Ponam-28V može da primi i do 12 putnika, što je svrstava u vrh klase.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Poseban deo promocije rezervisan je za pogon. Naime, reč je o trolitarskom, četvorocilindarskom turbo dizelu. U Ponam-28V, on je posebno podešen za nautičku upotrebu i raspolaže sa 260 konjskih snaga. Toyota nije detaljnije naglasila maksimalnu brzinu, ali uz masu od samo 3.640 kilograma, za očekivati je da dosegne zavidan broj „čvorova“.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Autonomija plovidbe usklađena je sa rezervoarom za gorivo kapaciteta 330 litara, dok je maksimum sveže vode koji je na raspolaganju  putnicima – 56 litara. Planirana proizvodnja na godišnjem nivou podrazumeva produkciju od 24 primerka, po najavljenoj ceni na matičnom tržištu Japana od 165.000 dolara.

  Uroš Popović

  chats-viber-ts

  Tagovi: jahta, land cruiser, nautika, ponam-28v, prado, premium, toyota
  Popularni komentari
  • S
   Slavce

   Lepo samo Muslim da je malo pijece vode